Jeftinog dizela nema, evo ko ga neće ni videti VIDEO

Poljoprivrednici se žale da imaju probleme sa s novcem oko setve. Najveći trošak u toj setvi je nafta. Ove godine, još nema plavog dizela.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

12:28

Jeftinog dizela nema, evo ko ga neće ni videti VIDEO
(Foto: Thinkstock)

Plavi ili zeleni dizel, odnosno gorivo namenjeno poljoprivrednicima, oslobođen je dela nameta. Pred prolećnu setvu, za mnoge poljoprivrednike od presudnog značaja je pomoć države za nabavku tog goriva, ali ta mera, koja se već dugo najavljuje, još nije usvojena.

Šta je problem kod nas, zašto nam prolazi još jedna sezona bez plavog dizela?

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da se radi na rešenju ovog problema i sa naftnim i sa poljoprivrednim udruženjima.

On kaže da postoji zamka kod ovog problema a to je što svi misle da imaju pravo na jeftini dizel. Ko onda može da se nada povlašćenoj ceni?

"Radimo na to tome da to rešimo. Nesumnjivo imamo najskuplji dizel za poljoprivrednike. Ali imamo jednu zamku – poljoprivrednici misle da sva registrovana gazdinstva imaju pravo na povlašćenu cenu goriva, a ne bave se sva proizvodnjom. Dosta ima zloupotreba“, kaže ministar.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se odvoje ona gazdinstva koja se zaista bave poljoprivredom od onih koja "to rade usput“.

Govoreći o isplati subvencija, ministar kaže da su izmirena sva dugovanja po hektaru i da je isplaćeno skoro 60-70 odsto svih zahteva.

"Da li je dovoljno? Vidite, možete da se protegnete onoliko koliko vam je jorgan dugačak“, kaže i dodaje da ćemo moći da računamo na veće subvencije kada budemo deo EU.

Šta je još ministar govorio o premijama za mleko i sistemima za navodnjavanje pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: