SAD prati Evropu, evo kako se sada uzgaja stoka

U SAD je počelo uvođenje veštačke inteligencije u uzgajanju stoke "Pametnog pomoćnika na farmi krava", posle nekoliko godina sprovođenja ovog projekta u Evropi.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 15.04.2018.

15:51

SAD prati Evropu, evo kako se sada uzgaja stoka
Foto: Thinkstock, ilustracija

Sistem IDA kompanije Konektera koristi uređaj za detekciju pokreta koji je pričvršćen za vrat krave i koji prenosi podatke o kretanju životinje.

Uz pomoć senzora i programa veštačke inteligencije utvrđuje se kada tačno krava preživa, kada leži, kada se kreće, pije vodu ili jede i tako nadgleda svako pojedinačno grlo.

Jedan od farmera koji je uveo ovaj sistem u svoje domaćinstvo kaže da bi mu inače bilo nemoguće da prati oko 2.000 grla stoke, koliko ih ima na svojoj farmi u američkog državi Džordžiji.

On je kazao i da će ova novina za 10 odsto povećati produktivnost stoke i omogućiti njegovoj porodici dodatnu zaradu od više stotina hiljada dolara.

Jasir Kokar, osnivač i izvršni direktor Konektere, rekao je da je ideju za korišćenje veštačke inteligencije na farmama mleka dobio dok je živeo na jednoj takvoj farmi južno od Amsterdama.

IDA radi uz Guglov sistem TensorFlow koji je do danas omogućio primenu veštačke inteligencije u mnogim disciplinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: