Ratari za takse duguju 4 milijarde RSD

Vlasnici poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta u Srbiji na ime takse za odvodnjavanje duguju oko četiri milijarde dinara

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 01.04.2018.

16:14

Ratari za takse duguju 4 milijarde RSD
Foto: Thinkstock

reč je o dugu javnim preduzećima Vode Vojvodine i Srbijavoda.

Potraživanja je, kako je Beti rečeno u tim preduzećima, obračunala Poreska uprava koja je kasnila sa rešenjima za 2015. godinu pa ih je uručila zajedno sa rešenjima za 2016. godinu.

Ukupan dug na ime takse za odvodnjavanje u Vojvodini koji potražuje preduzeće Vode Vojvodine do maja prošle godine bio je oko 3,2 milijarde dinara, od čega su kamate skoro 743 miliona dinara.

Srbijavode potražuju 788,2 miliona dinara od čega je oko 583 miliona dinara osnovni dug a 205 miliona su kamate, naveli su u tom preduzeću.

Najveći pojedinačni dužnik preduzeću Vode Vojvodine tereti se sa 1,18 miliona dinara.

U tom preduzeću kažu da se visina naknade za odvodnjavanje nije menjala u poslednje tri godine i iznosi 1.200 dinara po hektaru.

Poljoprivrednici su proteklih godina više puta negodovali zbog tih dugova koje je platio samo deo njih, a ostali čekaju otpis.

U Vodama Vojvodine istakli su da dužnike ne tuže, već pokušavaju da dug prinudno naplate.

"Kanalska mreža sistema za odvodnjavanje u Vojvodini koju održavaju Vode Vojvodine duga je 20.070 kilometara i opremljena je sa 155 crpnih stanica", naveli su u tom preduzeću i istakli da je u poslednjih godinu-dve mreža za odvodnjavanje u Vojvodini uglavnom održavana, a u retkim slučajevima kada je bilo potrebe i proširivana.

Preduzeće Vode Vojvodine krajem prošle godine, kako je saopšteno, imalo je 471 radnika, a njihove prosečne plate bile su oko 58.700 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: