Procurili detalji prevare: Rusima 40 odsto "lažnih" jabuka

Sa domaćim jabukama iz Republike Srpske koje su se izvozile u Rusiju i ranije su mešane i reeksportovane jabuke iz uvoza, prenose bosanski mediji.

Srbija

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 22.02.2018.

10:14

Procurili detalji prevare: Rusima 40 odsto
Foto: Thinkstock

To se radilo uz prećutnu saglasnost institucija Republike Srpske, sve dok prevaru nedavno nije otkrila Rusija, piše Klix.ba.

U krugovima izvoznika i kooperanata bijeljinske kompanije Fruct Company, zbog koje je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH, a među kojima je i firma Eco Fruit u vlasništvu Igora Dodika, javna je tajna da je redovno mešano do 40 odsto uvoznih jabuka.

Toliko je kako se navodi prećutno odobreno i na taj način su do sada reeksportovane hiljade tona, iako je sporazumom Ruske Federacije i BiH precizirana obaveza osiguranja da voće i povrće koje se izvozi bude isključivo domaće.

Iako je i ceo sistem kontrole u nadležnosti RS-a, svi ispadi vezani za ovaj slučaj odnosili su se na prebacivanje loptice na državni nivo. Ministarstvo poljoprivrede RS nedavno je javno saopštilo da se protivi Odluci o uslovima za registraciju i obavezama izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, čime je ponovno pokretanje izvoza jabuka na rusko tržište postalo upitno.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske smatra da je propust kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju naneo veliku štetu domaćim proizvođačim.

Ministarstvo je osudilo ovakav postupak ističući da je slučaj naneo veliku štetu domaćim proizvođačima, kao i ugledu Republike Srpske kod ruske fitosanitarne inspekcije”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: