FAO pomaže veterinarima u Srbiji

Praktični priručnik Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija u vezi sa stočnom bolešću kvrgave kože od sada je dostupan i na srpskom jeziku.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.02.2018.

19:36

FAO pomaže veterinarima u Srbiji
Foto: Thinkstock

To će veterinarima olakšati način postupanja u situacijama kada se susreću s ovom bolešću.

Besplatan priručnik je veterinarima dostupan i na engleskom, ruskom, makedonskom, turskom i albanskom jeziku, a uskoro će biti prevedeni na ukrajinski i rumunski jezik, navodi se u saopštenju FAO dostavljenom Tanjugu.

"Bolest kvrgave kože može naneti ozbiljne ekonomske gubitke poljoprivrednicima, posebno malim farmerima koji se u velikoj meri oslanjaju na pojedinačne životinje. Osim toga, bolest može imati ozbiljne posledice po trgovinu zemalja izvoznica", izjavio je Danijel Beltran-Alkrudo iz FAO.

Bolest kvrgave kože poznata je već duže vreme, ali je bila ograničena isključivo za područje supsaharske Afrike.

Međutim, od 2015. godine prisutna je na Balkanu, a u 2016. godini njeno širenje zaustavljeno je u Crnoj Gori i Srbiji.

U priručniku se mogu naći informacije o samoj bolesti, kliničkim znakovima, geografskoj distribuciji, epidemiologiji i načinima prenosa.

Navedeni su detalji bitni za diferencijalnu dijagnostiku, postmortalne nalaze, laboratorijsku potvrdu, kao i terensku dijagnostiku, kao i preporuke za prikupljanje i transport uzoraka s terena do laboratorija.

Opisani su postupci u slučajevima postavljanja sumnje i/ili potvrđivanja slučajeva bolesti, kao i načini podizanja svesti o ovoj bolesti i nadzora nakon pojave bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: