"Cena maline? Ako Srbija pogleda Čile..."

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da ne može da predvidi da li će cena maline u 2018. biti veća nego prošle godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.01.2018.

17:08

Foto: Thinkstock

Kako je istakao, tu cenu određuje tržište, a ne on.

"Mi gledamo da našim aktivnostima i otvaranjem različitih kanala za distribuciju proizvoda povećamo tražnju, a samim tim i cenu", rekao je Nedimović dodajući da je pitanje da li će cena u ovoj godini biti viša nego u prethodnoj - pogrešno pitanje.

"To je pogrešno pitanje ne zato što ne znam, mi pratimo očekivanja ali ja kad kažem očekujemo to i to - onda svi misle da će biti baš tako", kaže Nedimović. Ipak, kao mogući znak, Nedimović je pomenuo da je trenutno u Čileu berba malina i da je cena za 15 odsto veća nego što je bila prošle godine u ovo vreme.

"To je naša konkurentska zemlja kada je reč o zapadnom tržištu, videćemo kako će se tu stvar razvijati", rekao je Nedimović.

Cena maline, smatra on, nije osnovni problem, već je problem da zadržimo postojeće tržište a da takođe otvorimo novo.

"Ako budemo napadali sa većom količinom robe isto tržište, padaće nam cena, ako budemo rasli sa proizvodnjom isto će nam se desiti", rekao je. Nedimović kaže "da je čuo" da je cenu maline oborila uvozna malina, a kako kaže, Srbiji je osam odsto ukupnog izvoza bio uvoz koji smo imali uglavnom sa prostora gde živi srpsko stanovništvo na prostoru Bosne i Hercegovine i na prostoru južne srpske pokrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: