Konkurišite: Stiže novac za kupovinu traktora

Beograd -- Ministarstvo poljoprivrede Srbije objaviće sutra konkurs za sredstva iz pretpristupnih fondova EU za razvoj sela (IPARD), namenjen kupovini traktora.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Poljoprivrednici mogu da podnose zahteve za odobravanje prava na podsticaje za kupovinu novih traktora do 26. februara.

Prihvatljive investicije i troškovi odnose se na kupovinu novih traktora i troškove za pripremu projekata i tehničke dokumentacije.

Visina podsticaja koji se obezbeđuju iz fondova EU iznose od 60 odsto do 80 odsto vrednosti ulaganja, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se novac koristi i za zaštitu životne sredine.

Sredstva se mogu koristiti za proizvodnju i preradu mleka, mesa, voća i povrća, kao i određenih vrste žitarica i industrijskog bilja.

Iznosi podsticaja iz IPARD-a koje korisnik može da ostvari u proizvodnji i preradi voća, povrća i ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, dok se za proizvodnju i preradu mleka i mesa može računati na povraćaj od 5.000 do milion evra.

Detaljan tekst Javnog poziva, pravilnik i prateći prilozi, dostupni su na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede www.minpolj.gov.rs, kao i internet stranici Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs.

Kako je ranije najavljeno, poljoprivrednici će moći da konkurišu za ukupno 8,3 miliona evra bespovratnih sredstava za nabavku traktora, kao i mehanizacije, za čiju je nabavku konkurs raspisan 25. decembra 2017. godine.

Povraćaj ulaganja biće obezbeđen iz pretpristupnih fondova EU, koji će davati 75 odsto sredstava potrebnih za tu namenu, dok će ostatak biti obezbeđen iz budžete Srbije.

Srbija će do 2020. godine moći da iskoristi ukupno 175 miliona evra iz IPARD fondova.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ranije najavio da bi 2018. godine na raspolaganju trebalo da bude 50 miliona evra.

Vesti

strana 1 od 23 idi na stranu