500.000 EUR za zadrugare

Akcenat je na takozvanim složenim zadrugama, kojih je u narednoj godini planirano pet i koje će biti potpomognute sa do 500.000 evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.12.2017.

19:53

500.000 EUR za zadrugare
(Foto: Thinkstock)

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić najavio je da će država naredne godine izdvajati do 825 miliona dinara za planiranih 60 novih zadruga, a akcenat je na takozvanim složenim zadrugama, kojih je u narednoj godini planirano pet i koje će biti potpomognute sa do 500.000 evra.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Krkobabić je, promovišući zadrugarstvo kao perspektivu srpskog sela, u okviru nastavka realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, posetio Požarevac, i sastao se sa gradonačelnikom tog grada Banetom Spasovićem.

"Ukupan iznos dodeljenih sredstava iz ovog programa namenjenog zadrugarstvu u 2017. godini je 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, a broj novoosnovanih zadruga u protekle pola godine narastao je na 182 što je pravi pokazatelj da se vratilo poverenje u udruživanje i da je Srbiji konačno vraćen duh zadrugarstva", rekao je Krkobabić.

On je najavio do 825 miliona dinara koje će država naredne godine izdvajati za planiranih 60 novih zadruga, a akcenat je stavio na takozvane složene zadruge, kojih je u narednoj godini planirano pet i koje će biti potpomognute sa do 500.000 evra.

„Ideja je da u narednom periodu kvantitet preraste u kvalitet, povezivanjem pojedinačnih specijalizovanih zadruga u složene sisteme koji bi bili prave male fabrike i uspešno nastupali na domaćem i stranom tržištu“, rekao je Krkobabić.

Član odbora za selo SANU, Branislav Gulan takođe je prisustvovao sastanku i tom prilikom istakao da je duh sela vraćen, prvi put posle 50 godina neuspelih pokušaja, inicijativom ministra Krkobabića. Gulan je rekao da koncept zadrugarstva u svetu okuplja 3 milijarde ljudi i predstavlja uspešan recept prosperiteta jedne zemlje.

Nakon sastanka, Krkobabić je obišao zemljoradničku zadrugu „Klenje“ u istoimenom mestu u blizini Požarevca, osnovanu 1935. godine, koja sada radi po standardu ISO 22000.

Ova zadruga ima 17 zaposlenih, 20 članova i 250 kooperanata i bavi se otkupom poljoprivrednih kultura suncokreta, pšenice i kukuruza. Prerađuje žitarice u sopstvenom mlinu a ima silose kapaciteta 10,000 tona.

Direktor zadruge Momčilo Nastasijević zahvalio je ministru na poseti i rekao da su ovakvi podsticaji države upravo ono što je potrebno da osnaži i poveže zadruge.

Krkobabić je posetio i poljoprivredno domaćinstvo Živanović u selu Petka kod Kostolca koje ima 40 grla stoke i sopstvenu mini mlekaru, kao i poljoprivredno domaćinstvo Maksić koji, osim stoke ima i svoj mlin za mlevenje žitarica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: