Gajimo ga 1.000 godina, sad kajmak nose-prevaranti

Ima li oznaka geografskog porekla smisla i da li stvara dodatu vrednost proizvoda?

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

09:09

Gajimo ga 1.000 godina, sad kajmak nose-prevaranti
(Foto: Thinkstock)

U nekim zemljama možda, ali kod nas proizvođači futoškog kupusa koji su među prvima uveli tu oznaku i dalje imaju problema sa nelojalnom konkurencijom.

U toj borbi, oni su praktično sami.

Nebo gore, kupus dole, ukratko glasi opis Futoga. Nekada je ovo mesto imalo veću važnost od Novog Sada, a danas... umesto da osete korist od toga i dalje se bore sa prevarantima i onima koji manipulišu nazivima.

Kako kaže Miroljub Janković, promoter futoškog kupusa, falsifikatori žele pod poznatim nazivom da prodaju bilo šta.

Ono što je najgore, kaže, jeste to što proizvođači koji se pridržavaju svih pravila, svih oznaka prosto nemaju benefita od toga.

Osećaju se, kaže, izmanipulisani.

A u Futogu tvde da se to mora sprečiti jer je futoški kupus - lekovita biljka.

Cena je 40 dinara za količine od oko 150 kilograma, one koje su prvenstveno za domaćinstva. Ali se na veće količine spuštaju i na 15 dinara.

Po čemu je sve to futoški kupus jedinstven, osim što je na našim prostorima prisutan više od 1.000 godina, pogledajte u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: