Potvrđeno za B92: Zaražene maline jesu iz Srbije

Ministarstvo poljoprivrede utvrdilo je da je sporna pošiljka malina koja je zaustavljena na mađarskoj granici iz Srbije, a da nije u pitanju reeksport.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.12.2017.

13:50

Potvrđeno za B92: Zaražene maline jesu iz Srbije
(Foto: Thinkstock)

Izvozniku će biti naloženo da se celokupna prozvodnja ispita, ističu.

Da je Mađarska zaustavila pošiljku zaraženih malina iz Srbije, potvrđeno je za B92 iz Ministarstva. Reč je o jednom kamionu, tvrde, i ističu da ovoga puta nije u pitanju reeksport kako su sumnjali proizvođači, nego da je reč o našoj malini iz jedne hladnjače u Srbiji.

"U redovnoj proceduri kontrole hrane koja se izvozi u Evropu, kontrolisan je jedan kamion i utvrđeno je da je malina koja je bila u njemu zaražena norovirusom“, rekli su nam iz Ministarstva.

Norovirus najčešće se prenosi prljavim rukama i lošom higijenom prilikom branja i transporta malina i može da se javi u bilo kom podneblju.

Kako kažu, pošiljka još nije vraćena u Srbiju, ali biće uskoro upućena nazad i Srbija će po standardnoj proceduri preuzeti mere prema izvozniku.

Nadležna poljoprivredna inspekcija će, kažu nam, izaći na teren i narediti prozvođaču da izdvoji celokupnu proizvodnju kako bi se utvrdili razlozi za tu količinu kontaminacije.

Praksa je da se sporna pošiljka uništi ili da se dodatno preradi, pošto se norovirus javlja obično kod svežih namirnica.

Na pitanje kako će se to odraziti na imidž našeg „crvenog zlata“, kažu nam da su ovakvi slučajevi sporadični i da su realni da se dogode pošto je reč o svežem proizvodu koji se izvozi u takvom stanju da je podložan virusima.

Srbija je, kažu u Ministarstvu, u poslednjih nekoliko godina u posebnom režimu kontrole kada je reč o novovirusu, ali da u saradnji sa EU imamo jasan sistem po kome reagujemo.

„Pre 5-6 godina uveli su proceduru da se svaka deseta pošiljka iz Srbije kontroliše, tada smo počeli istovremeno i proveru našeg sistema... uslovi, hladnjače, sposobnost državne službe da to drži po kontroloim, i nakon 4 godine naš sistem je prepoznat kao prihvatljiv i koji učestvuje u ovakvim dokazivanjima“, kažu nam u Minstarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: