Šteta je učinjena: Monstrum uništava hektare

Agrohemijski gigant Monsanto lansirao je novu verziju herbicida nazvanog dikamba koji preti da uiništi milione hektara širom Amerike.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.11.2017.

12:17

Šteta je učinjena: Monstrum uništava hektare
(Foto: Thinkstock)

Farmeri čak 25 država rešile su da se obračunaju s tom kompanijom i da zabrane kako su ga nazvali "monstrum herbicid", ali pozivaju države da se uvedu stroža pravila kontrole.

Prema američkoj agenciji za zaštitu životne sredine (EPA), farmeri su podneli više od 2.700 zahteva u kome se navodi da je prskanje dicambe uništilo 3,6 miliona hektara soje. Oko 900.000 hektara useva navodno je oštećeno samo u Arkansasu, više nego u bilo kojoj drugoj državi. Herbicidu se takođe pirpisuje da je uništio i druge useve, kao što su dud i bundeva.

Iz kompanije su već saopštili da se njihov herbicid neopravdano našao na lošem glasu.

Monsanto je kritikovao državne službenike i radnike u ministartvu poljoprivrede, kao i načunike uključene u istraživanje i regulisanje dikambe.

"Ono što radi ta radna grupa je veoma loše za krajnje proizvođače u Akansasu“, rekao je Skot Partidž, šef strategije u tom GMO gigantu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: