"Nudio sam 500 EUR i smeštaj, neće da rade"

Nakon dvadesetogodišnjeg rada u Švedskoj, Hamdija Bilajbegović odlučio je pre pet godina da nadomak Sanskog Mosta podigne farmu muznih krava.

Izvor: Nezavisne novine
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Farmu muznih grla, u selu Čaplje, Hamdija je podigao nakon života i rada duže od dve decenije u švedskom gradu Malme, a danas broji 50 grla i proizvodi znatne količine mleka za tržište.

Pored proizvodnje mleka, na njegovom imanju odvija se i proizvodnja stočne hrane na površini od 30 hektara.

Bilajbegović je u ovaj projekat uložio oko 200.000 maraka i počeo je s uzgojem 12 muznih grla, a proizvodnju je postepeno uvećavao.

Iako se on još nije vratio da živi u BiH, kaže kako se ni u jednom trenutku nije pokajao što je kapital zarađen u inostranstvu uložio u rodnu zemlju.

"Proizvodimo mleko koje otkupljuje mlekara iz Bihaća i zasad smo zadovoljni međusobnom saradnjom. U narednom periodu planiramo povećanje kapaciteta, kao i proizvodnju mesa za inostrano tržište", kaže Bilajbegović.

Dodaje kako je ideja o izgradnji ovakvog poljoprivrednog gazdinstva u njegovoj glavi bila prisutna dugo godina, te da je pre godinu dana sazrelo vreme da zaživi u praksi.

Bilajbegović ističe kako je na njegovoj farmi zaposlena četvoročlana porodica iz Zenice, koja ima osiguran boravak u kući koja je izgrađena u blizini štalskih objekata.

"Moram reći kako sam se odmah na početku susreo s problemom pronalaska radnika koji bi radili na farmi, iako sam uz osiguran boravak nudio i platu od hiljadu maraka (oko 500 evra). Jednostavno, ljudi kao da nisu zainteresovani da rade", kaže Bilajbegović.

Kaže kako se, naposletku, posle oglasa datog u medijima javila pomenuta porodica iz Zenice.

Ističe kako je nailazio na različite reakcije kada je započeo realizaciju svoje ideje, ali smatra da se uslovi za ulaganje u Bosni i Hercegovini ne razlikuju mnogo od onih u Švedskoj.

"Plašili su me domaćom birokratijom, ali moram priznati kako sam sve potrebne dozvole dobio vrlo brzo. To je znak da se i ovde menja stav kada je reč o ulaganju u privredu", smatra ovaj preduzetnik.

Kaže kako ne sumnja u uspeh svog projekta i uveren je u njegovu dugoročnu isplativost, ističući kako je došlo vreme da Bosanci i Hercegovci koji su u proteklim decenijama stekli kapital u inostranstvu počnu da ulažu u ovu državu.

Vesti

strana 1 od 190 idi na stranu