Gasi se proizvodnja malina: Nismo uspeli...

Proizvodnja malina na području Unsko-sanskog kantona u BiH nalazi se pred gašenjem: Proizvedeno je dvaput manje malina i ratari mahom prelaze na uzgoj kukuruza.

Izvor: Nezavisne novine
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ove godine je proizvedeno dvostruko manje ovog voća u odnosu na prethodnu, izjavio je Emir Mahmutović, predsednik Kantonalnog saveza udruženja proizvođača jagodičastog voća USK.

Prema njegovim rečima, glavni uzrok tome je niska otkupna cena maline, koja ove godine nije bila veća od 1,5 maraka po kilogramu.

"Nažalost, nismo uspeli da postignemo povećanje cene koja bi zadovoljila neposredne proizvođače, a minimalna cena ne bi trebalo da bude manja od tri marke po kilogramu. S ovakvim cenama nije moguće podmiriti ni osnovne troškove proizvodnje, tako da sve više proizvođača uništava zasade ili se preorijentišu na drugu vrstu poljoprivredne proizvodnje", istakao je on.

Prema njegovim rečima, proizvođači su ostavljeni na milost i nemilost velikim otkupljivačima, koji su, kako tvrdi Mahmutović, na nivou cele BiH postigli jedinstven dogovor radi postizanja ekstraprofita. On je dodao kako je ove godine na području USK proizvedeno 2.000 tona maline, što je dvaput manje u odnosu na prošlu godinu.

"Malinarstvo je na ovim prostorima pogrešno razvijano, jer se insistiralo na uzgoju polke, a to je vrsta koja nikako ne može biti konkurentna ostalim vrstama maline. Jednostavno, to je bila politika lokalnih općinskih službi i drugih organizacija koje su sarađivale s malinarima. Teško je reći da li je to bilo slučajno ili namjerno", kaže Mahmutović.

Proizvođač malina Ferid Karajić iz Bužima kaže kako je već uništio dva dunuma zasada maline, te da na toj površini planira zasaditi kukuruz.

Vesti

strana 1 od 196 idi na stranu