Zadrugari mole državu: Pomozite oko setve

Zadružni savez Srbije zatražio je od države da pomogne poljoprivrednicima u predstojećoj setvi preko Republičke direkcije za robne rezerve.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Direkcija bi im obezbedila određene količine semena i mineralnih đubriva po povoljnim uslovima.

Kako bi se pomoglo poljoprivrednicima posle veoma loše godine, u kojoj su proizvodnju desetkovali mraz i suša, Zadržni savez traži i isplatu svih podsticaja, tekućih i razvojnih, iz agrarnog budžeta, kako bi jesenja setva bila uspešna.

U saopštenju se navodi da je potrebno obezbediti dodatnu kvotu za kredite za obrtna sredstva s beneficiranom kamatom, kao i 40 litara dizel goriva po hektaru za registrovana gazdinstva, bez akcize i PDV-a ili sa umanjenom cenom.

U Zadružnom savezu smatraju da je potrebno odložiti plaćanje doprinosa za odvodnjavanje u 2017. godini za najmanje jednu ili dve godine.

Podsećaju i da su nepovoljni vremenski uslovi negativno uticali na poslovanje zemljoradničkih zadruga koje su svojim zadrugarima i kooperantima obezbedile neophodne repromaterijale za prolećnu setvu, a da sada oni nisu u mogućnosti da im vrate poljoprivredne proizvode po ugovorenim uslovima zbog smanjenog obima proizvodnje.

Zbog toga, kako je navedeno, veliki broj zemljoradničkih zadruga neće biti u mogućnosti da izmiri svoje obaveze prema dobavljačima repromaterijala, kao ni da obezbedi dovoljne količine repromaterijala za jesenju setvu.

Vesti

strana 1 od 183 idi na stranu