Kako radi prva gradska bašta u zemlji

Zdrava hrana svakog dana jeste slogan, ali može da sprovede i u praksi.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 30.07.2017.

13:35

Kako radi prva gradska bašta u zemlji
(Foto: Thinkstock.com)

Opština Šabac je ustupa zemjište, građani doneli motiku i tako sade povrće, ali vraćajući se tradicionalnom gajenju.

Šabačka gradska bašta se nalazi u svojoj trećoj godini implementacije sa trenutnih 30 korisnika.

Od prve godine do sada bašta je imala više od 200 korisnika kao baštovana ili korisnika edukativnih programa.

Parcela gradske bašte je ograđena a unutar nje pored dve pobijene pumpe za vodu postoji i zajednička alatnica, rasadni plastenik, gljivarnik kao i posađenih 16 stabala različitih voćki koje potiču iz tog okruženja. U alatnici je i osnovni alat koji je više puta obnavljan usled čestog obijanja alatnice.

Kako je sve počelo i koliko košta?

Gradska bašta se finansira od ličnih donacija njenih članova, privatnog sektora i kroz projekte na čije grantove je samostalno kao neformalna grupa aplicirala.

Parcela na kojoj se nalazi Šabačka gradska bašta nalazi se u prvoj zoni vodozahvata Šabačkog vodovoda tako da predstavlja svojevrsnu zaštitu samog zahvata. Istu parcelu je Direkcija za poljoprivredu Grada Šapca davala u godišnji zakup poljoprivrednicima na javnom nadmetanju pri maksimalnoj ceni zakupa od 10 000 dinara.

„Više od 40 000 pronađenih termina na internetu o bašti samo su jedan pokazatelj uspešnog brendiranja Šabačke gradske bašte kao jedinstvenog koncepta u zemlji“, kažu nam itz Gradske uprave Šapca.

Funkcionisanje bašte obezbeđeno je kroz strukturu upravljanja preko upravnog odbora bašte kojeg čine stručni saradnik, predstavnika Udruženja Svetlost, tri predstavnika korisnika bašte od kojih se bira i predsednik upravnog odbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: