Krao stoku, a nije imao ni farmu

Dugi niz godina hrvatski biznismen iz Đakova Đuro Burek (60) skrivao se od pravosuđa u BiH, da bi na kraju ipak završio iza brave.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 29.07.2017.

15:47

Krao stoku, a nije imao ni farmu
(Foto: Thinkstock.com)

Policija BiH uhapsila ga je po Interpolovoj poternici, u pravom redu, kao pravosnažno osuđenog na četiri godine i devet meseci zatvora zbog organizacije 2,5 miliona kuna vredne stoke iz Robnih zaliha RH.

Ali, to mu nije i jedini račun koji će sad morati izravnati sa svojom domovinom.

Epizoda koja ga je koštala slobode započela je još 25. juna 2001. kada je firma Petreš od Direkcije robnih zaliha dobila 550 svinja i 199 junaca. Vlasnik kompanije bio je Stevan Veg. Samo, ispostavilo se da to nema veze sa istinom. Trebalo je da prođe pet godina da na videlo izađe da Veg nema nikakve farme, čak niti u zakupu, a samim time i nikakve životinje.

Dok su ga nadležni pozvali na red, naravno da je Veg sve što je dobio već bio rasprodao, a onda se slučajem pozabavilo pravosuđe i na videlo je izašlo sve i svašta. U presudi je tako stajalo da je Vegova kompanija prikazivala tuđe farme i tuđu stoku kao svoju. Osim toga, sud je utvrdio da je malo pre tog juna 2001. Veg, koji je do tada trgovao samo ribom, upoznao Bureka. Veg je rekao da se nad Burekov kompanijom tada vodio stečajni postupak, da je zato formalno kupio tu kompaniju iz Tomašanaca, a da ga je Burek nagovorio na celu stvar, rekavši mu da ima dobre veze za robne zalihe i da mu može srediti isporuku žive stoke.

Deo dogovora je bio, rekao je Veg, i da zaposli Bureka, što je i učinio na 13 meseci. Na suđenju je isplivalo i to da su svinje smeštene na farmi izvesne Ljubice Brač, žene koja je provodila stečaj u dve burekom kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: