Malinari besni: Ovo je sramno, nema više u BG

Arilje -- Više stotina malinara sa područja zapadne Srbije zatražilo je da država hitno reaguje i spreči, kako su rekli, "monopolističko ponašanje hladnjačara".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će ministarstvo učiniti sve da pomogne malinarima i najavio da će u utorak biti održan sastanak sa udruženjima malinara, predstavnika ministarstva trgovine i finansija kako bi se sprečilo da dodje do narušavanja tržišta.

Oni su, tokom mirnog protesta u Arilju, istakli da tvrde da je cena maline od 120 do 130 dinara "sramna", jer ih samo do berbe košta 150 dinara po kilogramu.

Malinari kažu da im je obećavano da će malina biti strateški proizvod, a njena cena zaštićena od monopola.

Čuli su se predlozi da se više ne ide u Beograd, čak i da se blokira železnička stanica u Požegi.

Skupu su prisustvovali i predstavnici pojedinih lokalnih samouprava. Na skup su došli predsednik opštine Arilje Zoran Todorović, predsednik lokalne skupštine Dragiša Terzić i svi odbornici.

Skupština Opštine Arilje zatražila je u petak od Vlade Srbije i resornog ministarstva da organizuju hitan sastanak sa poslovnim udruženjem hladnjačara Srbije i udruženjima malinara iz cele zemlje kako bi se postigao dogovor o akontnoj ceni maline.

Prema analizama stručnjaka iz te oblasti, ponuda maline u Srbiji u 2017. je 40 do 50 odsto manja u odnosu na 2016, a prema informacijama sa svetskog tržišta smanjena je proizvodnja za 50 odsto u Poljskoj i 20 odsto na tržištu Amerike.

Savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić izjavio je u utorak da država, preko Komisije za ocenu konkurentnosti, već ispituje da li ima nedozvoljenog udruživanja i monopola u proizvodnji i prodaji malina, i da će nadležni organi kazniti sve koji se bave nedozvoljenim radnjama kada je u pitanju uređenje tržišta.

Vesti

strana 1 od 183 idi na stranu