Pčelari će znati šta se dešava u košnici

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je proizvode, usluge i biznis planove svojih kompanija.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.05.2017.

16:58

Pčelari će znati šta se dešava u košnici
Foto: Thinkstock.com

A žiri je definitivno zasenila učenička kompanija ''Lego buzz'', koja se bavi proizvodnjom posebnih ramova sa senzorima, koji svaku košnicu pretvaraju u pametnu, a pčelar ima konstantan uvid u stanje svoje pčelinje zajednice. Ovih pet sjajnih srednjoškolaca odmeriće snage sa srednjoškolcima iz 35 evropskih zemalja u Briselu.

"Tema projekta je obezbeđivanje komunikacije između pčela i pčelara, tj.osiguravanje pčelara da nekako može da vidi šta se u njegovoj košnici dešava i da dođe pre nego što se neka velika šteta nanese. Ili prosto, čisto da proveri da li je sve u redu”, kaže Jovana Malešić, član učeničke kompanije ''Lego buzz'', Prva Kragujevačka gimnazija.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija iz niške gimnazije „Bora Stanković“,sa specifičnim proizvodom od „pametne mase“ koja razvija finu motoriku kod dece, dok je treće mesto pripalo učenicima iz školskog centra „Nikola Tesla“, Vršac, koji koriste otpad iz procesa prerade grožđa radi proizvodnje i prodaje organskog đubriva. Učenici koji su zaposleni u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih”.

“Svuda je preduzetništvo važno, svuda je važno da se razmišlja svojom glavom, da se bude aktivan i svuda je važno da preuzmete svoju sudbinu u svoje ruke. Zato će Ministarstvo privrede i u narednom periodu nastaviti da podržava ovaj program”, kaže Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede

Program ''Učenička kompanija'' deo je projekta „Godina preduzetništva“, koji sprovodi Ministarstvo privrede, a koji je Evropska komisija označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: