Nedimović: Dug farmera nula-nula i idemo dalje

Poljoprivrednici u Srbiji moraju da budu oslobođeni kamata koje su se nagomilavale zbog neplaćanja poreza i doprinosa, ali dug mora da se plati.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 19.05.2017.

16:20

Nedimović: Dug farmera nula-nula i idemo dalje
(Foto: Thinkstock.com)

Kako je rekao, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, dugovanja poljoprivrednika za penziono i invalidsko osiguranje koje iznosi oko 186 milijardi dinara, biće narednih dana predmet sastanaka članova Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva za rad i drugih relevantnih predstavnika države.

"Mislim da poljoprivrednici moraju da budu oslobođeni kamata, ali obaveza mora da se plati. Ko hoće da plati dug kako bi vezao staž moći će, a ko neće da ga plati, moj predlog će biti, da kažem to u fudbalskom žargonu, nula-nula i idemo dalje", kazao je Nedimović.

On je rekao da Ministarstvo poljoprivrede ne beži od potrebe da se ovaj problem reši, jer, kako je objasnio, ovo je problem star nekoliko decenija koji se razvija.

"Ulazimo u završnu fazu rešavanja ovog problema, u sredu i četvrtak sledeće nedelje ćemo imati dva sastanka na ovu temu. Pored ostalih učesnika, mi ćemo izneti svoje predloge", najavio je Nedimović.

Kako je rekao, Ministarstvo ima nameru na napiše nova pravila kako bi se izbegla situacija da onaj ko plaća, kako je rekao, 15 godina penzijsko i invalidsko osiguranje i onaj ko to čini 40 godina, na kraju imaju istu penziju.

"Nameravamo da napravimo pravila, da nemamo više situaciju da plaćate doprinose 15 ili 40 godina, a da imate istu penziju od 10.500 dinara. To nije prirodno", istakao je Nedimović i kazao da trenutno postoji puno nelogičnosti u ovoj oblasti te je naveo primer da isti doprinos plaća neko ko ima jedan hektar zemljišta kao i onaj ko ima 100 hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: