Šest kineskih giganata u Srbiji, traže hranu

Predstavnici šest kineskih kompanija došli su u Srbiju kako bi istražili potencijale za ulaganja u prerađivačku industriju, kaže ministar Branislav Nedimović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

18:12

Šest kineskih giganata u Srbiji, traže hranu
(Foto: Thinkstock.com)

Ideja je, kaže ministar poljoprivrede, da kineske investitore koji se bave preradom hrane dovedemo u Srbiju, da otvore radna mesta i da višak poljoprivrednih proizvoda koji danas postoji prerađuju i da te proizvode izvozimo u Kinu.

Nedimović je za Tanjug rekao da je poseta predstavnika kineskih kompanija Srbiji u skladu sa obećanjem kineskog ministra poljoprivrede, koji je pre mesec dana posetio Srbiju.

"Oni su ovih dana ovde i mi im pružamo pun servis", rekao je ministar i dodao da predstavnici kineskih kompanija trenutno na prostoru Vojvodine istražuju potencijalne lokacije za ulaganje.

Ovih dana, kako dodaje, videće se koja su tačno njihova opredeljenja, odnosno gde nameravaju da razviju prerađivačke kapacitete.

Navodeći da je u ovom trenutku najvažnija prerada voća i povrća, Nedimović kaže da su Kinezi zainteresovani i za preradu mesa, te da su najzainteresovaniji za sektor mleka i proizvoda koji su povezani sa mlekom.

Plan je, kaže ministar, da predstavnici kineskih kompanija kupe zemljište, na njemu naprave svoj prerađivački kapacitet, prerade sirovine koje će uzeti u Srbiji, da bi ih sa većom vrednošću izvezli u Kinu.

Predstoji, kaže, da se usaglase protokoli vezani za bezbednost hrane kako bi svi proizvodi od mesa i biljnog porekla mogli da se izvoze na kinesko tržište, odnosno da bi trgovina tim proizvodima mogla nesmetano da funkcioniše.

"To ćemo u maju potpisati. Protokol je već usvojila Vlada Srbije i samo treba to da realizujemo tokom maja", dodaje Nedimović.

Podsetio je da je sa Ministarstvom poljoprivrede Kine pre mesec dana potpisan Sporazum o saradnji dva ministarstva.

Zamenik generalnog direktora Akademije za poljoprivredno inženjerstvo Kine Cui Jin izjavio je Tanjugu da ova poseta kineske delegacije Srbiji ima za cilj realizaciju zajedničkog dogovora između ministra Nedimovića i kineskog ministra poljoprivrede Han Čangfua koji je u Srbiji boravio prošlog meseca.

"Mi smo imali prijateljski i topao razgovor sa ministrom Nedimovićem i postigli smo konsenzus oko četiri tačke", kazao je Jin, koji je sa privrednom delegacijom Kine i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Srbije danas obišao srpske proizvođače voća, povrća, kukuruza i pšenice.

On je naveo da je najpre dogovoreno da se izradi zajednički srednjeoočni plan za saradnju, kao i da se pokrene saradnja u oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda i drugim sektorima poljoprivrede.

"I mi želimo da zajedno uspostavimo bazu ili fabriku za prehrambene proizvode", dodao je.

Planirana je i saradnja u smislu tehničke i logističke podrške regionalnim poljoprivrednim centrima u Srbiji, ukazao je Jin.

Četvrto je da se bavimo istraživanjem u oblastima kao što su korišćenje otpada poljoprivredne proizvodnje i zelena energija, naveo je Jin.

"U Kini postoji poslovica da je u četiri godišnja doba najvažnije proleće i mi sada iznosimo plan za našu saradnju i verujemo da će u jesen dati bogate plodove", zaključio je on.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević kazao je da očekuje da će tokom ove posete kineske delegacije Vojvodini biti definisani dalji koraci saradnje i uspostaviti se direktna komunikacija među privrednicima.

"Ova poseta dobija na značaju, posebno što su se nakon posete kineskog ministra poljoprivrede u januaru intenzivirali razgovori i uspostavila čvršća saradnja sa kineskim predstavnicima. Zadovoljstvo mi je što imamo mogućnost da kineskoj delegaciji predočimo potencijale poljoprivredno-prehrambenog sektora u Vojvodini . Akcenat će biti na obnavljanju i jačanju saradnje kada je u pitanju izvoz u Kinu, a dotaći ćemo se i predrađivačkog sektora i trgovine", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: