Ako je u traktoru loše gorivo, pored kazne i ovo

Država je počela kontrolu kvaliteta goriva u rezervoarima, poljoprivrednici su skeptični, ali evo koju kaznu mogu da dobiju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

12:29

Ako je u traktoru loše gorivo, pored kazne i ovo
(Foto: Thinkstock.com)

Slaviša Petković, načelinik sektora tržišne inspekcije Ministarstva trgovine kaže da je osnovno što kupac može da vidi na tržištu Srbije eurodizel koji je bezbojan. Može biti, kaže blagozelen, ali u osnovi je bezbojan.

“Ono što ne valja je mešavina, a to je ona braon boja, koja je bila prisutna devedesetih”, tvrdi.

Preporuka je da, ukoliko poljoprivrednik želi da nabavi derivat može da kupi na pumpi jer tada ima račun i trebalo da bude bezbrižan.

"Ukoliko se ustanovi da su a neke teritorije gde su traktoristi imali račune sa iste pumpe, vrlo brzo čemo doći do te pumpe gde se eventualno pokazalo da gorivo ne valja. Mi uradimo i analiziramo i po 8.000 uzoraka za godinu dana, i sve je u redu. Ono što kvari priču je mešanje", kaže Petković.

"Poljoprivrednik ne može da uzme od komšije na primer neki derivat po neobično povoljnoj ceni, jer taj derivat sadrži hemijska jedinjenja koja su štetna po okolinu i tim derivatom ne sme se obrađivati zemja".

U krajnjem slučaju, kaže on država je tu da kontroliše i kazni, ali kazna nije najgora stvar:

"Inspekcija može vaše gazdinstvo da prebaci u status pasivan, i onda ne možete da dobijete subvencije", kaže Petković.

S kakvim problemima još mogu da se suoče traktoristi, pogledajte u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: