"Ne može - 'Sad hoću da držim kravu, sad neću'"

Poslednja brana za domaće proizvođače mleka od poplave mleka iz inostranstva ipak ostaje na snazi.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

20:29

(Foto: Thinkstock.com)

Mitar Penić iz vojvođanskog sela Susek, zna da situacija nije idealna, ali kaže da je dobro što će uvozne takse na mleko još neko vreme šititi domaće mlekare.

“Ako bar mleko i mlečne proizvode zadrže to bi bilo dobro da opstane jel to se stvara godinama to ne može za jedan dan ili dva, sad hoću da držim kravu sad neću. Mislim da bi dobro bilo da se to produži, da se malo zaštite ta srednja i mala gazdinstva, jer od tog žive ljudi”, kaže stočar Mitar Penić.

Evropsko tržiste mleka suočeno je sa viškovima i rekordno niskim cenama, uz to uvedene su i sankcije Rusiji u koju su ranije izvožene velike količine. Spekulisalo se da postoji pritisak iz Evropske komisije da se prelevmani na mleko ukinu, ipak iz ministarstva poljoprivrede kažu Evropa za sada ima razumevanja.

“Odluka je doneta u dogovoru sa predstavnicima EK, tom prilikom je objasnjeno u kakavom se položaju nalaze naši potrošači. Takođe sa predstavnicima EK je dogovoreno, da se zaštita odnosno prelevmani, za određene proizvode vrate na prethodni nivo, ali to je učinjeno samo za one proizvode koji ne predstavljaju pretnju domaćem tržištu”, kaže Tomislav Topalović iz Ministarstva poljoprivrede.

Mitar Penić zadovoljan je redovnom isplatom za mleko koje isporuči Imleku. Ali kaže da čak i uz ove mere zaštite mali domaći proizvođači teško opstaju. On se bori nudeći kvalitet.

“U ekstra klasi smo 90 odsto, imamo kvalitet dobar, higijenu, te somatske ćelije, sve da bude kako treba, da nas ne bi odbili, a ako je još loš kvalitet onda smo ga tek nadrljali. Mi se borimo maksimalno, za sad ide dobro, bar kad bi tako ostalo”, kaže on.

Prelevmani nisu trajno rešenje, ali su u ovom trenutku neophodni, kažu u ministarstvu poljoprivrede. U Srbiji ima oko 20.000 farmi različite veličine koje se bave proizvodnjom mleka, a godišnje se sa tih farmi otkupi oko 900 miliona litara sirovog mleka.

“ Vlada Srbije, kao i ministarstvo poljoprivrede nastaviće i dalje da se svim silama trude da zaštite i da podrže domaće proizvođače da im obezbede stabilnost, posebno u ovim vremenima kada je situacija u mlekarskoj industriji teška, ne samo u Srbiji već i u celoj EU”, kaže Topalović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: