"Kvrgava koža" pod kontrolom, ubijeno 465 grla

Savetnik predsednika Vlade Dragan Glamočić izjavio je da je bolest "kvrgave kože" goveda u Srbiji pod kontrolom.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.06.2016.

12:27

Foto: Freeimages.com

Međutim, kaže i da je situacija i dalje kritična, kao i da je do sad uništeno oko 465 grla stoke.

On je novinarima u Privrednoj komori Srbije, gde je održana zajednička sednica grupacija i nadležnih institucija povodom aktuelnih dešavanja u govedarstvu rekao da trenutno ima oko 70 sumnjivih grla, a da se bolest pojavila u 12 opština, odnosno četiri okruga.

"Bolest je pod kontrolom, nije probila dalje na teritoriju Srbije, što je dobra vest", rekao je Glamočić i dodao da su ekipe na terenu i da se vakcinišu i zaražena i ugrožena područja, kao i velike farme kao što je PKB.

On je rekao i da je se danas otvara novi tender za nabavku 600.000 doza vakcine i da se u naredih 10 do 15 dana očekuje nova isporuka.

Glamočić je poručio da "ne smemo spavati" i da je i dalje kritično, naročito dok ne bude završena vakcinacija cele teritorije, jer stvaranje imuniteta i nakon vakcinacije traje 10 do 15 dana.

"Narednih mesec dana će biti jako kirtično, ali i nakon toga moramo da se pazimo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, mora postojati stroga kontrola transporta životinja, jer bolest može da se pojavi bilo gde.

Glamočić je rekao i da se šteta poljoprivrednicima redovno isplaćuje i naglasio da je ovo šansa da tokom vakcinacije sva grla udju u legalne tokove.

Vršilac dužnosti direktora Upave za veterinu Nenad Petrović rekao da su veterinarske službe na terenu, da dobro rade i da je u nekim područjima već završena kompletna vakcinacija.

Predsednik udruženja za poljoprivredu u PKS Nenad Budimović istakao da bolest goveda može izazavati veliki štetu za proizvodjače mleka i junećeg mesa, ali da je još rano za procene.

Istakao je i da najbitnije da se poštuju sve preventivne mere i da se spreči transport životinja i radi dezinsekcija i dezinfekcija.

"Poljoprivrednicima savetujem da poboljšaju ishranu stoke, jer dobrobit životinja mora da bude na prvom mestu", rekao je on.

Budimović je najavio i da je plan da se kroz regionalne privredne komore farmerima kroz dijalog objašnjava šta treba činiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: