Revizori EU u BG: Hoće li odobriti IPARD?

Beograd -- Delegacija revizora Evropske komisije boravi u Beogradu gde proverava spremnost sistema odgovornog za implementaciju IPARD programa u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

O tome šta je IPARD, ko i kako će moći da koristi taj novac, pogledajte u posebnoj vesti.

Ukoliko dobijemo zeleno svetlo, u najkraćem roku biće raspisan konkurs za akreditovane mere, i novac će biti na raspolaganju poljoprivrednicima, pod uslovima koji će striktno biti propisani, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ukoliko struktura nadležna za sprovođenje IPARD programa dobije akreditaciju, na raspolaganju će biti 175 miliona evra, ističu u ministarstvu.

U toku posete, od 23. maja do 1. juna revizija Evropske komisije proverava spremnost sistema odgovornog za implementaciju IPARD- a u Srbiji, fokusirajući se kako na postojanje adekvatnog pravnog osnova, tako i na tehničke uslove, ali i spremnost administracije za proces koji predstoji.

Kako navode u ministarstvu, Uprava za agrarna plaćanja je učinila sve što je u njenoj moći kako bi se za ovaj proces što adekvatnije pripremila.

Budžet opredeljen za finansiranje je sedmogodišnji i trenutno obuhvata period od 2014-2020. U tom periodu, akreditacijom Uprave, poljoprivrednici mogu da računaju na nekoliko budžeta po merama koje se finansiraju u skladu sa IPARD programom, i to: investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnim budžetom od 101.386.667 evra, od čega je doprinos EU 76.040.000 evra, dok je iznos nacionalnog doprinosa 25.346.667 evra.

Takođe, mogu da računaju na investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva sa ukupnim budžetom od 82.946.667 evra, od čega je doprinos EU 62.210.000 evra, dok je iznos nacionalnog doprinosa 20.736.667 evra.

Biće na raspolaganju i diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja sa ukupnim budžetom od 23.333.333 evra, od čega je doprinos EU 17.500.000 evra, dok je iznos nacionalnog doprinosa 5.833.333 evra.

Na raspolaganju biće i tehnička pomoć sa ukupnim budžetom od 6.176.471 evra od čega je doprinos EU 5.250.000 evra dok je iznos nacionalnog doprinosa 926.471 evra

Suma ukupnog budžeta za finansiranje poljoprivredne u sedmogodišnjem periodu u okviru IPARD programa je 229.970.588 evra od čega 175.000.00 evra doprinos EU koji će naša država dobiti dok je iznos od 54.970.588 evra iznos nacionalnog doprinosa.

U pitanju nisu krediti već bespovratna pomoć- kofinansiranje.

Realizacijom IPARD programa, otvara se prostor za veća ulaganja u poljoprivredu s obzirom na to da prema toj šemi država dobija izmedju 75 odsto i 90 odsto sredstava iz sredstava EU za programe koje trenutno finansira sa 100 odsto iz budžetskih sredstava, kažu u ministarstvu.

U ministarstvu navode i da će ukoliko dobijemo zeleno svetlo, u najkraćem roku biti raspisan konkurs za akreditovane mere, te će novac biti stavljen na raspolaganje poljoprivrednicima, pod uslovima koji će striktno biti propisani pravilnicima za mere i vodičima za korisnike.

Inače, Evropska komisija je nedavno zaustavila je isplatu poljoprivrednih podsticaja za Hrvatsku u iznosu od 165 miliona evra (1,23 milijarde kuna) - zbog korupcija, preneli su hrvatski mediji.

U nalazu revizije, kako je preneto, navodi se da je inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili finansijsku podršku.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije kažu da je važno učiti se na iskustvima suseda kroz saradnju sa njihovim institucijama, razmenu eksperata, zajednicke radionice....

"Svakako će svako njihovo iskustvo nama značiti smernicu, putokaz kako da povećamo apsorpciju, a smanjimo eventualne povraćaje novca", navode u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu