Švajcarska agencija i Knjaževac kreditiraju ratare

Knjaževac -- Opština Knjaževac i Švajcarska agencija Veeda potpisali su ugovor o osnivanje Fonda za kreditiranje poljoprivrednika iz ruralnih područja.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Opština Knjaževac i Agencija za ekonomski razvoj i preduzetništvo Pčinjskog okruga Veeda su u Fond uložili po 7,5 miliona dinara i taj novac je namenjen poljoprivrednicima za kupovinu rasada ili mehanizacije. Kredit će biti bez kamate, a poljoprivrednici će ga vraćati Fondu narednih pet godina kroz proizvode.

Direktora Agencije za razvoj opštine Knjaževac, Dragan Milutinović je rekao da su takvi uslovi kreditiranja neophodni manjim poljoprivrednim proizvođačima jer su za njih neprihvatljive pozajmice koje nude banke.

Predstavnici Agencije Veeda, koja u Srbiji sprovodi projekat Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), naveli su da će se programom s opštinom Knjaževac stvoriti uslovi za direktno zapošljavanje najmanje 50 poljoprivrednika, a najmanje još stotinu će biti posredno uključeni u proces proizvodnje u prvoj godini zajedničkog investiranja.

Vođa projekta Veeda Goran Kostić je rekao je da je cilj projekta stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta i za dodatne zarade najsiromašnijih slojeva stanovništva u ruralnim područjima.

"Ideja projekta je da se lokalne samouprave maksimalno animiraju i uključe u pomoć poljoprivrednim proizvođačima", kazao je Kostić.

Predsednik opštine Knjaževac Milan đokić je rekao je da je želja lokalne samouprave da poljoprivreda u toj opštini ne bude nužno zlo i dopunsko zanimanje, već stvar izbora i osnovno zanimanje Knjaževčana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu