Opet našli aflatoksin u našem kukuruzu

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje obavestio nadležne u Srbiji o zaraženom kukuruzu.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 29.04.2016.

13:15

Opet našli aflatoksin u našem kukuruzu
(Foto: Thinkstock.com)

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje za hranu RASF nedavno je obavestio nadležne službe u našoj zemlji da je pronađen aflatoksin u proizvodima od kukuruza koji je poreklom iz Srbije.

Reč je, kako pišu Večernje novosti,

o malim količinama, najverovatnije belog kukuruza za ljudsku upotrebu, koji je izvezen iz Srbije u Sloveniju. U Ministarstvu poljoprivrede rekli su da nijedna pošiljka kukuruza nije vraćena.

Prema rečima Vukosava Sakovića, predsednika Fonda za žito Srbije, neko je izvezao kukuruz za Sloveniju, tamo su napravljeni proizvodi od njega, i izvezeni u druge zemlje EU. Tek u proizvodima je pronađen aflatoksin.

"Ne znamo nikakve detalje, ko je izvezao kukuruz, koji je rod i godina", kaže Saković.

- Takođe, ti proizvodi podložni su aflatoksinima, pa ne mora da znači da je kukuruz bio zaražen. Možda je reč i o neadekvatnom pravljenju i skladištenju. Iz te službe su dužni da nas obaveste o ovim pojedinostima, jer je dosta toga nedorečeno. Moguće da se radi i o kukuruzu iz 2014. godine.

RASF je na svom zvaničnom sajtu za alarmiranje naveo da je aflatoksin pronađen u pekarskim proizvodima i kukuruznim pahuljicama, a da je kukuruz poreklom iz naše zemlje. Zaraženi proizvodi otkriveni su, navodno, u Italiji.

- To su male količine kukuruza koje su iz Srbije verovatno kamionom izvezene - objašnjava Saković. - Ova situacije nije izazvala nikakve probleme na našem tržištu, naročito što od 2012. imamo obaveznu kontrolu na alfatoksin. Nažalost, kada smo probali da dođemo do nekih konkretnijih podataka o kukuruzu kod njih, nisu imali da nam ih daju. Jedino što je utvrđeno jeste da je kukuruz poreklom iz Srbije.

Inače, kako stoji na sajtu RASF, krajem prošle godine, aflatoksin je bio pronađen u kukuruznim proizvodima, a žitarica je bila poreklom iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: