Malinari dežurali, sneg i vatra oko malinjaka

Snežne padavine i hladno vreme naštetile su proizvođačima malina u BiH, ali će se ukupna šteta znati tek naknadno.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2016.

17:43

Malinari dežurali, sneg i vatra oko malinjaka
Foto: Thinkstock

Nermin Šutković, direktor Poljoprivredne zadruge AT iz Donjeg Vakufa, kaže kako će se prave štete znati tek za nekoliko dana ili sedmica.

“Šteta je definitivno bilo. Polomljene su rodne grane, ali ćemo morati da sačekamo toplije vreme kada ćemo znati kolika je šteta. Kada ugreje, oštećene grane će se osušiti“, kaže Šutković.

On napominje da su štete veće u višim predelima i delovima BiH gde se sneg zadržao duži vremenski period.

Udruženja malinara juče su savetovala svoje članove šta da urade kako bi spasili malinjake. Tako su malinari dežurali u malinjacima kako bi barem delimično smanjili štete. Neki su čak ložili vatru, dok su drugi sneg skidali ručno.

Dobrisav Blagojević, iskusni malinar iz Bratunca, kaže da šteta u ovom delu BiH nije bilo jer sneg nije ni padao u Bratuncu. Ali, već su mu se javili malinari iz drugih delova BiH, prvenstveno sa severa i zapada, koji su se raspitivali šta da rade.

Sneg je bio mokar i težak, sigurno da ima štete na tim mladim izdancima koji i donose plod. Posle prestanka padavina uvek možemo očekivati mraz što je uvek opasno za mlade malinjake“, kaže Blagojević.

Nedim Šerifović, agronom iz Srebrenika, kaže da je šteta bilo, prema njegovim informacijama, na području Zavidovića.

„Došlo je do pucanja rodnih grana i sigurno se može očekivati manji rod“, pojašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: