"Dolazak Tenisa je kao da dolazi Mercedes"

Beograd -- Vlasnik nemačke mesne industrije "Tenis" Klemens Tenis potvrdio je u Beogradu da namerava da organizuje proizvodnju mesa u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Nemačka kompanija Tenis ne dolazi u Srbiju da bi potisnula srpskog poljoprivrednika već podstakla proizvodnju svinjskog mesa i izvoz, kaže vlasnik Klemens Tenis.

Tenis je sa premijerom Aleksandrom Vučićem dogovorio naredne korake za dolazak te kompanije u Srbiju, od kojih je najvažniji dobijanje dozvola za rad i obrazovanje kadrova iz naše zemlje.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se ugovor sa kompanijom Tenis priprema za jun, budući da Srbija treba da uradi još mnogo toga, posebno po pitanju obrazovanja i pronalaženja poljoprivrednika od kojih bi mogle da budu uzimane svinje.

Tenis je objasnio da tim njegove kompanije već radi na projektovanju 10 farmi u Srbiji, i istakao da njegov dolazak ne znači gušenje domaće prozivodnje, već je, naprotiv, ideja da usposli one koji već prozivode na našem tržištu.

Reč je, rekao je Vučić, o izgradnji savremenog "vertikalnog preduzeća", koje će obuhvatiti proizvodnju žitarica za ishranu, proizvodnju i klanicu tovnih svinja.

"Tenis je najveći u Evropi. Njegova namera je da za nekoliko godina u Srbiji proizvede na svojim farmama, a veći deo otkupi od naših seljaka, ukupno četiri miliona svinja", rekao je Vučić.

On je dodao da u Srbiji danas u klanicu ide 2,8 miliona svinja, a da je 2010/2011. godine u Srbiji stočni fond spušten na nivo iz 1910.

"Planirana proizvodnja od četiri miliona je ogromno povećanje za Srbiju i mnogo znači za poljoprivredu naše zemlje", rekao je Vučić.

"Dobili smo konačnu vest od Tenisa da želi da ulaže i želi da radi u našoj zemlji i dugo godina ovde da ostane, da želi da pravi profit za svoju kompaniju, što će značiti i oporavak posrnule srpske poljoprivrede", rekao je Vučić.

Premijer je odbacio kritike da će mali farmeri u Srbiji biti ugroženi dolaskom nemačke kompanije "Tenis", navodeći da je to velika šansa za srpske poljoprivrednike. Vučić je rekao da će srpski poljoprivrednici moći da povećavaju svoju proizvodnju, jer će imati kome da je prodaju, da će imati bezbednost za svoju hranu, sve higijenske uslove i naprednu tehnologiju. "To je kao pitanje da li ćemo da uvedemo struju i kome smeta mrak. To je kao pitanje da li ćemo da uvedemo struju i kome smeta mrak. Tenis je najsavremenija tehnologija, kao da vam dolazi mercedes. Mercedes koji kaže da neće da uništi fiću, nego da ih naučimo da naprave bolju šasiju", rekao je Vučić.

Sada je, kaže, premijer najvažnije obrazovanje 200 do 300 mladih iz Srbije koji bi trebalo da odu u Nemačku da bi se naučili i obrazovali, najverovatnije u sedištu firme Tenis. "Oni moraju da nauče kako to Nemci rade, čisto i najbolje i zašto su najsupešniji u Evropi", rekao je Vučić.

Drugo, kazao je premijer, je pronalaženje lokacije, neke od naših propalih firmi gde klanice postoje, u stečaju ili likvidaciji, da to Tenis kupi i preuredi za proizvodnju najboljih ćevapčića i mesnih preradjevina.

I treće, važno je da bi Tenis u prvih godinu dana oni bi uzimali svinje od srpskih seljaka.

"U pojedinačnim farmama koje bi oni pravili išlo bi po 2.500 krmača, 65.000 tovljenika. Sami bi proizvodili 700 do 800 hiljada svinja, a za narednih do 10 godina došli bi do cifre od četiri miliona", naveo je premijer i dodao da je to za Srbiju od izužetnog značaja i takav napredak srpske poljoprivrede da nismo mislili da je uopšte moguć.

Vučić je napomenuo da bi problem mogao da bude svinjska kuga i to, kako je rekao, ozbiljan, te ćemo zato morati da mislimo na našeg seljaka, ali istovremeno ne možemo da uništavamo našu budućnost.

Premijer je rekao i da nije slučajno da je nemački biznismen Klemens Tenis najveći u Evropi. On, kazao je premijer, svuda dobro govori o Srbiji i zahvaljući njemu i drugi dobro razmišljaju o Srbiji.

"Razgovarćemo sa našim poljoprivrednicima, videćemo koje ćemo subvencije da im povećamo, ali želimo da imamo ozbiljnije sisteme za navodnjavanje, više savremenih mašina na našim njivama, ali od svih tražimo i veću ozbiljnost a siguran sam da će više standarde upravo tražiti i Tenis", rekao je premijer Vučić.

Ovo je, kazao je, prilika da Srbiju postavimo na evropsku mapu poljoprivredno razvijenih zemalja.

Vlada Srbija i nemačka kompanija "Tenis", koja je najveći proizvođač mesa u Evropi, potpisale su u aprilu prošle godine Memorandum o razumevanju.

Memorandum su tada potpisali ministar privrede Srbije Željko Sertić i predstavnik kompanije Tenis Danijel Notbrok, a Vučić je tada rekao da je namera te kompanije da proizvodi tri miliona tovnih svinja.

Nemački Tenis je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi koji godišnje uzgoji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda i koja ima obrt veći od pet milijardi evra po godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu