SAD odobrile upotrebu GMO ribe za ishranu

Amerikanci odobrili prvu GMO ribu za uzgoj i ishranu. Previđa se da će meso lososa biti pristupačnije.

Podeli

Uprava za kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda i lekova SAD (FDA) prvi put u istoriji dozvolila je upotrebu genetski modifikovane ribe.

Nakon istraživanja, genetski modifikovan atlantski losos proglašen je prigodnim za ishranu, dok fragment DNK ribe koji ubrzava rast ne nanosi štetu, objavljeno je u saopštenju FDA.

FDA nije pronašla nikakve razlike u biološkim ili hranljivim svojstvima lososa “akva advantidž“, genetski modifikovanog atlantskog lososa kompanije “Akva baunti“, osim što on dobija na težini dva-tri puta brže od prirodnog. Istraživanja su potvrdila da fragment DNK, koji se ubrizgava lososu kako bi se ubrzao njegov rast, ne nanosi štetu ribi. Modifikovani lososi u slučaju bežanja iz dvorišta ne mogu da se ukrštaju sa prirodnom populacijom. Osim toga, nisu u stanju da se razmnožavaju i same modifikovane osobine su sterilne.

U modifikovane ribe su ubrizgani specijalni geni za bolji rast i otpornost na bolesti. Za postizanje mase za prodaju, takvoj ribi je potrebno dva puta manje vremena i 25 odsto manje hrane. Riba će biti uzgajana u zatvorenim ribnjacima u Kanadi. Ova tehnologija mogla bi da bude ključ za rešavanje svetskog problema gladi, a meso lososa učiniće značajno pristupačnijim, prenose mediji.

Ova odluka FDA je bila veoma kritikovana. Između ostalog, kritičari primećuju da nije sproveden dovoljan broj istraživanja kako bi se dokazala potpuna bezbednost proizvoda. Međutim, teško da će takve kritike uticati na poziciju FDA, koja je nakon višegodišnjih eksperimenata zaključila da je takav proizvod podjednako bezbedan kao i obični atlanstski losos.

strana 1 od 2 idi na stranu