Kralju stočara brane da proda farmu veličine ENG

Na nesreću najvećeg farmera u Australiji, vlada je odlučila da blokira prodaju imanja veličine Kentakija, odnosno veliko skoro kao Engleska.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 21.11.2015.

12:11

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Malkolm Turnbul, premijer Australije, prekinuo je nadmetanje stranih investitora za kupovinu ogromnog imanja koje je prethodnih 100 godina bilo u vlasništvu porodice ser Sidni Kidman.

Prema premijerovim rečima, jedan od rančeva se prostire na teritoriji koja je važna za zemlju jer je koristi za testiranje oružja i veoma je bitna za nacionalnu bezbednost.

“To je veliki komad Australije i deo njega je zabranjeno područje, s razlogom”, kaže premijer.

Pored toga vlada se protivi i da se proda zemlja koja zauzima 1,3 odsto površine ukupnog australijskog kopna, ali i 2,6% celokupnog poljoprivrednog zemljišta države.

Tako je blokirana prodaja parcela od 40.000 kvadratih milja, čija je početna cena bila 350 miliona dolara.

Portparol Kidmana kaže da su dve kineske kompanije dale najveće ponude i da je iznenađen odlukom vlade.

"Da budem iskren, nisam očekivao ovakav ishod“, rekao je on.

Premijer je demantovao i tvrdnje da se Vlada ponašala diskriminatorski i da se protivi prodaji Kinezima.

"Pogrešno je pretpostaviti da su bili zainteresovani samo kupci iz Kine, dakle nema reči o diskriminaciji“, rekao je.

Vlasnik imanja je “od običnog begunca postao najveći vlasnik stoke u državi“. "S Kidman and Co“ osnovano je 1899. godine, a ta porodica, koja poseduje 98 procenata akcija, najveći je privatni zemljoposednik Australije.

Na imanju radi samo 150 ljudi koji održavaju stoku. A o eventualnim razlozima za prodaju pročitajte u našoj posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: