Pijaca - neprikosnoven kanal distribucije

U ukupnoj prodaji i otkupu poljoprivrednih proizvoda na teritoriji Srbije, pijace su tokom 2014. godine imale skoro petinu tržišnog udela, odnosno 19,4 odsto.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.05.2015.

13:12

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kako je saopštilo Poslovno udruženje "Pijace Srbije", iako imaju sve izraženiju konkurenciju u super i megamarketima, pijace čuvaju status veoma važnog kanala distribucije za sveže voće, povrće, mleko, mlečne proizvode, živinu i jaja te i dalje animiraju veliki broj i prodavaca i kupaca beležeći rast prometa.

“Za poljoprivredne proizvođače pijace su i dalje brz, lako prohodan, efikasan i jeftin kanal dsitribucije, a za kupce jedino mesto na kojem se direktno susreću sa proizvođačima i na kojem im se nudi veliki izbor različitih vrsta roba”, ocenjeno je u saopštenju ovog udruženja.

U saopštenju su prezentovani i podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji govore da je ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Republici Srbiji u 2014. godini bila je 32 milijarde i 704 miliona dinara, što je u odnosu na 2013. godinu, u tekućim cenama, više za 3,5 odsto.

U strukturi vrednosti prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u 2014. godini najviše učestvuju povrće sa 31,3 odsto, voće i grožđe sa 19,0 odsto, mleko i mlečni proizvodi 17,7 odsto i živina i jaja sa 13,8 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2014. godini u Republici Srbiji ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva bila je 168 milijardi i 212 miliona dinara, što je u odnosu na isti period 2013. godine, više u tekućim cenama za 5,3 odsto, a u stalnim cenama za 8,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: