Ima li reformi javnih preduzeća?

O reformi javnih preduzeća i dokle se stiglo, govorilo se u Temi dana u Vestima B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

21:00

Default images

Predsednik PUPS-a i direktor Pošta Srbije Milan Krkobabić kaže da su na tom polju urađeni prvi koraci i da će tek uslediti povlačenje pravih poteza.

Kako je rekao, iako je on partijski postavljen na čelo Pošta Srbije, od nikoga nije postavio po partijskoj liniji.

"Nisam zaposlio nijednog novog direktora. Od svih 94 direktora koje sam zatekao, ostali su na svojim mestima isključivo zahvaljujući svojim rezultatima", navodi Krkobabić.

Goran Radosavljević, potpredsednik Socijaldemokratske stranke, kaže da ne bi trebalo da se govori o departizaciji već o profesionalizaciji menadžmenta u javnim preduzećima.

"Ako ste efikasni i ako imate rezultate onda treba da budete nagrađeni. Problem je što se stranke i dalje finansiraju kroz javna preduzeća. Nije to lako promeniti, ali tome se moramo težiti", kaže Radodavljević.

On dodaje da je i dalje problem što se gubitaši finasiraju iz bužeta. Radosavljević je naveo primer da je na solidarnom porezu ušteđeno 100 miliona dinara, a samo je Srbijagasu dato 200 miliona.

"Je ne vidim te mera i država i dalje nalazi način da i dalje finansira neka preduzeća da bi održala socijalnu politiku. Isto važi i za cenu struje", kaže Radosavljević.

Krkobabić kaže da se do sada nikada nije ozbiljno kretalo u reforme i da se sada kreće u restrukturiranje javnih preduzeća, kao što je EPS i Železnice Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: