Otkrili 33 lažna srpska sertifikata

Lažni sertifikati za poljoprivredne proizvode iz Srbije namenjene ruskom tržištu otkriveni su zajedničkim radom Ministarstva poljoprivrede i Roseljhoznadzora.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

15:33

Default images
Foto: Thinkstock

Zajedničkim delovanjem Uprave za zaštitu bilja Republike Srbije i Ruske službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor) od septembra do sada su utvrđena 33 nevalidna sertifikata za poljoprivredne proizvode iz Srbije namenjene ruskom tržištu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako kažu, Uprava za zaštitu bilja Republike Srbije i Roseljhoznadzor su u svakodnevnom kontaktu kada je u pitanju promet poljoprivrednim prozvodima između dve zemlje, kao i provera validnosti fitosanitarnih sertifikata.

U Ministarstvu navode da su sve učestalije situacije da se sertifikati zemalja koje imaju pristup ruskom tržištu falsifikuju, a kroz saradnju dve institucije utvrđeno je da u pomenutom periodu 33 sertifikata koja su pratila poljoprivredne proizvode nije izdala Nacionalna organizacija za zaštitu bilja Srbije.

"U skladu sa prethodnim dogovorima, obe strane preduzimaju mere kako bi se ovakva situacija predupredila. U tom smislu srpska strana dostavlja dnevno ruskoj strani obaveštenje o izdatim fitosertifikatima u Srbiji kao najavu pošiljki, i dodatno odgovara na svaki upit ruske strane u smislu provere validnosti sumnjivih fitosanitarnih sertifikata dospelih na granicne prelaze Ruske Federacije", ističu u Ministarstvu.

Roseljhoznadzor je ranije danas saopštio da će ograničiti uvoz jabuka iz Srbije zbog falsifikovanja srpskih fitosanitarnih sertifikata u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: