Nafta polako ali sigurno raste

Cene nafte su različite na šta su uticali razočaravajući podaci o BDP-u SAD-a, ali i slabiji dolar i smanjenje američke proizvodnje.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

11:38

Default images
Foto: Thinkstock

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu poskupela je na Njujorškoj berzi dva centa na 58,6 dolara, dok je nafta tipa "brent" za junsku isporuku u Londonu pojeftinila 28 centi na 65,56 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko ministarstvo trgovine je saopštilo juče da je privredni rast SAD usporio u prvom ovogodišnjem kvartalu na samo 0,2 odsto na godišnjem nivou, što je znatno sporije u odnosu na prognozirani rast analitičara od jedan odsto.

"Sporiji privredni rast SAD ukazuje na duboke probleme, kao što su usporavanje izvoza, poslovnih investicija i lične potrošnje, uprkos uštedama ostvarenim od nižih cena nafte", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije Filip fjučers, Hauji Li.

Drugi analitičari tvrde da je slabiji dolar pružio podsticaj cenama nafte, jer čini da nafta izražena u toj valuti postaje jeftinija za kupce koji koriste slabije valute, što povećava tražnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: