Matijević kupio njive "kralja ulja"

Srpski biznismen Petar Matijević kupio je od hrvatskog kolege Ivice Todorića vojvođanske njive, tačnije, kompaniju "Dijamant agrar", koja ima 4.500 hektara.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2015.

11:32

Default images
Foto: Thinkstock.com

Inostrane kompanije, prema raspoloživim podacima, poseduju 22.000 hektara u Srbiji. Među njima je najveći irski "Baltik properti investments", koji ima oko 10.000 hektara, a iza njega je bio Todorić, koji sada gotovo da ostaje bez oranica u našoj zemlji, saznaje novosadski "Dnevnik".

Dok se priča o tome da će najveći hrvatski biznismen Todorić i njegov "Agrokor" kupovati srpske uljare, to jest "Viktorija oil" u Šidu, i tako značajno ojačati pozicije u prerađivačkoj industriji Srbije, ovdašnji "kralj mesa" mu uzima primarnu poljoprivrednu proizvodnju - njive, farme i sve ono što uz njih ide, navodi se u tekstu.

Pretežna delatnost "Dijamant agrara" sa sedištem u Zrenjaninu je ratarska proizvodnja, i to u proizvodnim centrima "Bratstvo", "Stajićevo", "Rasadnik" i "Planta". Ima oko 160 zaposlenih, a uz ratarstvo se bavi i uzgojem junadi.

Todorić je već desetak godina prisutan na vojvođanskim njivama, a gazduje i velikim kompanijama u Srbiji. U njegovom vlasništvu su "Frikom", "Mivela", zrenjaninska fabrika "Dijamant", koja je svojevremeno i osnovala "Dijamant agrar”.

Jedan od prvih poslovnih poteza hrvatskog biznismena u Srbiji bio je upravo kupovina uljare "Dijamant". Ta fabrike je 2004. godine, kada ju je Todorić kupio, držala više od trećine tržišta ulja.

U slučaju da preuzme i uljaru u Šidu, poznatu po brendu "iskon" i najsavremenijem pogonu za proizvodnju suncokretovog ulja na Balkanu, imao bi najveći deo tog kolača. Međutim, spekuliše se i o tome da mu je u planu da proda uljaru "Dijamant", a kao mogući kupci pominju se i srpske i evropske kompanije, tako da je, kada je o tržištu ulja rec, još sve neizvesno, preneo je "Dnevnik".

Takođe, u Todorićevim rukama u Srbiji su i trgovačke kuća "Idea", odnosno "Merkator-S", kao i "Superkartica". U našoj zemlji "Agrokor” zapošljava 7.000 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: