Medvedev: Trpimo štetu od 25 mlrd €

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije u prvom tromesečju ove godine pao je približno dva odsto u poređenju s istim periodom lani.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.04.2015.

16:27

Default images
Foto: Beta/AP

Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu 2015. smanjena je 0,4 odsto na međugodišnjem nivou, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev, istupajući danas u Državnoj dumi.

Kako prenosi Tas, ranije je Ministarstvo za ekonomski razvoj procenilo pad ekonomije za prva dva meseca ove godine od 1,9 odsto, pri tome u februaru 2,3 odsto, a u januaru 1,4 odsto.

Premijer je istakao da sadašnja kriza nije najteža moguća, tim pre što je situacija već stabilizovana. Kao primer on je naveo situaciju s cenama, nezaposlenošću, stanjem bankarskog sistema i granama industrije, koja je mogla da bude znatno složenija i gora.

Medvedev je podsetio da je Rusija 2009. godine bila suočena s mnogo ozbiljnijim problemima, da je BDP pao osam odsto, a industrijska proizvodnja više od 10 odsto.

"Ali nikakvih iluzija ne sme da bude, jer se suočavamo ne samo s kratkoročnim krizama. Ako spoljašnji pritisci budu pojačani, cene nafte ostanu na ekstremno niskom nivou duže vreme, moraćemo da razvijamo drugačiju ekonomsku realnost", ukazao je premijer.

Gubici zbog sankcija ove godine mogu da porastu do 75 milijardi evra, što je 4,8 odsto BDP, upozorio je Medvedev. Prema proceni stranih stručnjaka, Rusiji je prošle godine naneta šteta od ukupno 25 milijardi evra (1,5 odsto BDP), dodao je on.

Prema njegovim rečima, nema praktično nijedne grane privrede koja nije pogođena sankcijama, počev od finansijske sfere u vidu ograničenja pristupa stranim kreditima, zaključno sa uvozom tehnologija.

Medvedev je kazao da je ta situacija zahtevala brzo delovanje vlade.

Vlada je obim budžetskih kredita regionima povećala sa 150 na 310 milijardi rubalja (2,7 do 5,6 milijardi evra). Ta sredstva su usmerena na balansiranje regionalnih budžeta i pojeftinjenje komercijalnih kredita. Takođe, prema premijeru, i lokalne vlasti treba da ulože snagu u jačanje finansijske održivosti.

Premijer je obećao da će finansijska pomoć malim i srednjim preduzećima biti povećana.Takođe, toj strukturi je moguće pružiti i druge vrste pomoći, kao što je punopravno učešće malih kompanija u državnim i lokalnim narudžbinama, u nabavkama monopolista i državnih preduzeća, kao i u programima zamene uvoza domaćim proizvodima.

On je upozorio da će zamena uvoza biti realizovana tamo gde za to ima opravdanja, ali je naglasio da to neće dovesti do praznih polica u prodavnicama kao u sovjetsko vreme.

Medvedev je antiruske sankcije i pad rublje prokomentarisao kao "povoljne okolnosti" za zamenu uvoza. Pri tome je podsetio da su za taj proces potrebni i vreme i novac. Pripremljen je program zamene uvoza u svim granama - industriji, energetici, poljoprivredi, koji predviđaju realizaciju 2.500 projekata.

Povodom nekih mišljenja da su strani trgovinski lanci u Rusiji višak, premijer je istakao da njihovo prisustvo na ruskom tržištu daje potrošačima mogućnost izbora i da je sa njihove tačke gledišta - što veća raznovrsnost - tim bolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: