"Kupcu PKB-a brišemo sve obaveze"

PKB će do kraja godine biti prodat strateškom partneru po principu prodaje imovine, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

18:31

Default images
Foto: Freeimages

"Privatizacija PKB-a će podrazumevati prodaju zemljišta, ali uz obavezu preuzimanja i određenih uslova, a to je da se zadrži kontinutet proizvodnje poljoprivredne delatnosti u određenom periodu, određeni broj radnika, a tržiće se jaka bankaraska garancija kako bi se obezbedili jaki investitori", kazao je on.

Milosavljević je na Trgovinsko investicionom forumu Beograd-Šangaj održanom u Privrednoj komori Beograda naglasio da novi vlasnik PKB-a neće naslediti bilo kakve obaveze iz prethodnog perioda poslovanja korporacije.

On je dodao da je PKB najatraktivnija kompanija za privatizaciju, jer je u neposrednoj blizini Beograda i raspolaže sa oko 30.500 hektara obradive površine, velikim brojem stočnih grala, a proizvodnja mleka iz PKB-a zadovoljava 10 odsto potreba tržišta Beograda za mlekom.

Direktor PKB-a Dragiša Petrović izjavio je ranije agenciji Beta da novom vlasniku kapitala te kompanije ne bi trebalo dozvoliti da dovede do uništenja stočnog fonda PKB-a i da bi on trebao da nastavi sa proizvodnjom mleka jer je PKB najveći proizvođač mleka u Srbiji i da proizvodi 10 do 12 odsto mleka koje se u zemlji preradi.

"Država mora da vodi računa o resursu koji postoji u PKB-u, a to je stočarska proizvodnja i proizvodnja mleka. One treba da su prioritet jer su neelastične, zahtevaju veliki broj ljudi, a imaju jako spor obrt. Kada krenete od nule trebaju godine da biste ih unapredili, a u PKB-u postoji znanje, iskustvo i mogućnost za dalje tehnološko unapredjenje celokupnog postupka proizvodnje", kazao je Petrović.

On je tada kazao da je PKB u 2014. uplatila u budžet 740 miliona dinara.

PKB u svom vlasništvu ima 1.400 hektara građevinskog zemljišta i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 2.000 zaposlenih.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je krajem 2014. da se PKB Korporacija privatizuje da bi postala tržišno konkurentna, ali da novi vlasnik PKB-a neće moći da raspolaže gradjevinskim zemljištem kombinata.

Grad Beograd od nedavno je otkupio akcije malih akcionara i tako postao vlasnik skoro 100 odsto akcija PKB Korporacije.

Na poziv Agencije za privatizaciju za dostavljanje pisama o zaintersovanosti za 502 firme na spisku za privatizaciju sredinom prošle godine, za PKB je bilo najviše interesenata, 11 domaćih i stranih kupaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: