Slučaj jabuke: Odakle ovoliki uvoz?

Srbija je tokom 2015, zaključno sa 20. martom, uvezla 22.000 tona jabuka, tačno onoliko koliko je kupila u celoj prošloj godini, pokazuju podaci Uprave carina.

Izvor: Blic

Utorak, 31.03.2015.

16:13

Default images
Foto: Thinkstock.com

Za tri meseca Srbija uvezla jabuka koliko i tokom cele prošle godine

Prema podacima Uprave carine, u istom periodu Srbija je izvezla skoro 40.000 tona jabuka, dok je u celoj 2014. svetu prodala 135.000 tona, piše Blic.

Prema nezvaničnim tvrdnjama sagovornika Blica, bliskih Ruskom federalnom servisu za veterinu i fitosanitarnu zaštitu, upravo to što je ove godine u Rusiju izvezeno desetak hiljada tona više nego u istom periodu prošle godine, pobudilo je sumnju u to da se vrši reeksport iz trećih zemalja, čime se krši sporazum o slobodnoj trgovini. Mada ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković tvrdi da su srpski zvaničnici sa kolegama iz Rusije u prethodnom periodu napravili dobru saradnju, da su usaglašene izvozne procedure i metode za utvrđivanje standarda kvaliteta, dokumentacija koja je dostavljena ruskim vlastima još analizirati.

Dogovoren je novi sistem najava izvoznih pošiljki voća i povrća iz Srbije, ali da se o efektima još ne može govoriti.

Još ne postoji nijedno ime optuženog za falsifikovanje otkupnih listova i ostale dokumentacije koja prati izvoz navodno srpskog voća. Postoje indicije da je u pitanju organizovana kriminalna grupa s obzirom na to da je najveći deo sumnjivog kontigenta jabuka otišao na isto mesto, u Krasnojarsk.

U Upravi carina Srbije kažu da su sigurni da će u narednom periodu biti još pokušaja kršenja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, ali i da o svim aktivnostima redovno obaveštavaju srpsku stranu.

Do sada je, sa pokušaja izvoznog carinjenja vraćeno stotinak tona jabuka, zbog otkrivene falsifikovane dokumentacije. Ali, ako je u pitanju očigledna zloupotreba, sve ove jabuke vraćene su uvoznicima.

“Kako nijednom radnjom ove firme nisu oštetile državu Srbiju, ne postoji osnov za oduzimanje robe. Dakle, izvoznik koji pokušava da na prevaru napravi veći profit, to sada neće moći, ali sa jabukama ima pravo da raspolaže onako kako misli da je najbolje”, kažu u Upravi carina.

Kako zaključuju jedna opcija je da se prodju na domaćem tržištu, a druga je da proba da ih izveze na neko drugo mesto.

Činjenicom da su pokrenuti prekršajni postupci, njihova namera da zloupotrebe Sporazum je onemogućena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: