Šta je bolje - komora ili zadruga?

Grupa subotičkih poljoprivrednika planira da do 15. maja osnuje Poljoprivrednu komoru, dok pojedini agroekonomisti predlažu oživljavanje zadrugarstva.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

13:57

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Kako je izjavio jedan od inicijatora te ideje, poljoprivrednik Branko Vujić, formiranje grupacije se očekuje do 15. maja ne samo u Subotici, već u još 20 do 25 drugih vojvođanskih gradova, odnosno privrednih komora.

Formiranje komora, po njegovim rečima, bilo bi organizovano po ugledu na zapadne zemlje, s prilagođavanjem ovdašnjim uslovima.

"Visokorazvijene poljoprivredne zemlje imaju svoje poljoprivredne komore, a poljoprivrednici su, i pored svojih udruženja koja i tamo postoje, članovi poljoprivredne komore i sve ono što ih tišti, sve ono što treba da izbore od njihovih vlada izbore preko poljoprivrednih komora", kaže Vujić.

Zadatak komora, dodao je Vujić, biće briga o primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji kroz uključivanje u donošenje novog zakona o zemljištu, posebno u delu izdavanja zemljišta, i borba za izdvajanje više državnih sredstava za podršku ovoj proizvodnji.

"Interesovanje je izuzetno veliko, ovo živi u nama dve godine, ljudi su spremni da se za ovo bore, mislim da ćemo na ovaj način, ako uspemo da oformimo barem 15 grupacija, pokazati Ministarstvu poljoprivrede i vladi da će morati drugačije da nas posmatraju“, rekao je on.

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije i profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić smatra, međutim, da bi umesto formiranja jedne takve komore mnogo bolje bilo revitalizovati Zadružni savez.

On je rekao da je, za razliku od komora, koje su svojstvene preduzećima, zadrugarstvo svojstveno primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji na porodičnim gazdinstvima.

Ševarlić je tako podsetio na tradiciju zadrugarstva, jer je Srbija jedna od zemalja koja je osnivač Medjunarodnog zadružnog saveza u Londonu 1895. godine.

"Ne vidim razlog da napuštamo tradiciju. Bojim se da u težnji za pomodarstvom i da budemo 'in', kako se to obično kaže, često gubimo korene sa tradicijom i sa onim što je karatkeristično za našu zemlju", rekao je profesor fakultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: