"Prilagodićemo peron za Štadler"

Štadlerovi vozovi biće uključeni u saobraćaj kada bude opremljen odgovarajući depo i kad budu dobijene sve dozvole, kažu u Srpskim železnicama.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.03.2015.

17:18

Default images
Foto: Tanjug

Kako su nedavno pisale Večernje novosti, ovo su niskopodni vozovi zbog kojih bi na pojedinim stanicama putnici morali praktično da uskaču i iskaču iz vagona.

Železnice Srbije, s obzirom na tehničke karakteristike novih vozova, razmatraju mogućnost prilagođavanja pojedinih perona na službenim mestima sa visokim peronima - Zemun, Rakovica, Vukov spomenik i Pančevački most.

U Srbiju je do sada stiglo devet vozova od ukupno 21 novog Štadlerovog elektromotornog voza koje su Železnice Srbije kupile od te švajcarske kompanije i ti savremeni vozovi će biti uključeni u saobraćaj kada bude opremljen odgovarajući depo i kad budu dobijene sve dozvole, rečeno je danas Tanjugu u srpskim železnicama.

Planirano je da do septembra stigne i preostalih 12 vozova od švajcarskog proizvođača i u toku je opremanje depoa "25. maj" u Zemunu, gde će Štadlerovi vozovi biti održavani.

Železnice Srbije nabavile su nove elektromotorne vozove, ali nisu obezbedile potrebne kapacitete i prostore za njihovo održavanje, što se pre svega odnosi na radionicu i tehničku opremu, koji bi omogućili da švajcarski proizvođač u predviđenom garantnom roku održava nova vozna sredstva.

Ukoliko se taj problem prioritetno ne reši, postoji opasnost da se izgubi garancija proizvođača, kažu u Železnicama Srbije, koje trenutno sprovode aktivnosti kako bi se obezbedilo kvalitetno održavanje Štadlerovih garnitura dok su u garantnom roku.

Dok se ne obezbede tehnički uslovi, garniture neće biti puštene u saobraćaj, jer bi to moglo da znači gubitak garancije, a samim tim to bi moglo da stvori i problem u njihovom korišćenju.

U depou "25. maj" u Zemunu peti i šesti kolosek su predviđeni za održavanje Štadlerovih vozova. U prethodnoj godini pokrenuta su dva tendera, čija je realizacija u toku.

Prvi se odnosi na opremanje hale u smislu nivelacije koloseka koji će služiti za održavanje i montaže mostnog krana neophodnog za održavanje Štadlerovih garnitura.

Drugi tender se odnosi na nabavku specifične opreme za održavanje švajcarskih garnitura. Oba tendera su sprovedena prema zahtevima proizvođača i definisani su kao prva faza opremanja depoa za održavanje ovih garnitura.

Istovremeno se vode aktivnosti i na obezbeđivanju tipskih dozvola za uključivanje novih vozova u saobraćaj, koje izdaje Direkcija za železnicu, a nakon dobijanja tipske dozvole, predstoji i obezbeđivanje serijske dozvole za svaki voz.

Tek kada budu stvoreni svi potrebni uslovi, novi elektromotorni vozovi moći će da se uključe u redovan putnički saobraćaj, ističu u Železnicama.

Železnice Srbije, s obzirom na tehničke karakteristike novih vozova, razmatraju mogućnost prilagođavanja pojedinih perona na službenim mestima sa visokim peronima - Zemun, Rakovica, Vukov spomenik i Pančevački most.

Prvo će biti doneta rešenja za službena mesta Zemun i Rakovica, a kasnije će se doneti odgovarajuća rešenja za druga dva službena mesta.

Novi elektromotorni vozovi namenjeni su za regionalni železnički putnički saobraćaj između većih gradova u Srbiji, kao zamena za postojeće klasične garniture.

Očekuje se da će se njihovim uvođenjem u saobraćaj znatno unaprediti nivo kvaliteta usluge, što će pozitivno uticati i na povećanje broja putnika s pojedinih stanica.

Ugovor o kupovini 21 novog elektromotornog putničkog voza, vredan 99 miliona evra, potpisan je 4. marta 2013. godine, a finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Pre toga, ovaj kredit pune tri godine nije bio realizovan", ističu u Železnicama Srbije.

Železnice Srbije su sa švajcarskom kompanijom ugovorile nabavku vozova tipa FLIRT- treće generacije. Štadler je do sada proizveo oko 900 elektromotornih vozova tog tipa, koji saobraćaju u Nemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Norveškoj, Finskoj, Belorusiji, Poljskoj, Švajcarskoj, Alžiru, Češkoj i Estoniji.

Novi elektromotorni vozovi su četvorodelne garniture, osposobljene za brzinu od 160 kilometara na sat, a kapacitet voza je 464 putnika, od čega je 234 mesta za sedenje i 230 za stajanje.

Pored toga, nove garniture imaće najsavremeniju opremu: GPS sistem, RDU uređaj, sistem za informisanje putnika, auto-stop uređaj, klima-uređaj, toalet univerzalnog tipa i ulaznu rampu za invalidska kolica, kao i dva mesta za smeštaj invalidskih kolica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: