"IT će biti nosilac razvoja Srbije"

Uskoro će biti napravljen jasan plan strategije razvoja IT sektora koji će omogućiti i rast BDP zemlje, najavili su ministri prilikom posete Majkrosoftu.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

13:16

Default images
Foto: Tanjug

Ministri rada, privrede, omladine i sporta, Aleksandar Vulin, Željko Sertić i Vanja Udovičić, posetiili su kompaniju Majkrosoft i sa predstavnicima te kompanije dogovorili da se u naredne dve nedelje napravi jasan plan strategije razvoja IT sektora, saopšteno je posle sastanka.

Ministar Sertić rekao je novinarima da su sa rukovodiocima Razvojnog centra Majkrosofta ragovarali o konkretnim koracima i da se u naredne dve nedelje napravi jasan plan strategije razvoja IT sektora.

"To podrazumeva više aktivnosti, od aktivnosti u visokom obrazovanju, školstvu, do rešavanju problema IT sektora, u formi biznisa do nekih novih zakona i rešenja koja će nam pomoći da IT sektor bude jedan od nosilaca ekonomskog razvoja Srbije", rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, to je realan okvir da u buducnosti gradimo nešto što nam može omogućiti prosperitet na bazi znanja, kreativnosti.

Sertić je kazao da je zadatak da se to podrži i prepoznaju dobre ideje.

"Mislim da je ova poruka, dolazak tri ministra, jasna da Vlada Srbije stoji iza ovakvih kompanija", rekao je on.

Akcioni plan će, kazao je Sertić, sadržati šta je to što svako ministarsvo može da podrži, a s druge strane, šta je to što će kompanije dati kao svoj doprinos da u zajedničkoj sinergiji napravimo bolje uslove poslovanja, a da kao ukupni rezultat bude ono što će podrazumevati da se BDP zemlje zasniva kroz razvoj ovakvih kompanija i ovakvog ekonomskog okvira.

Ministri su posetili kompaniju Majkrosoft u okviru projekta čiji je glavni cilj povećanje mogućnosti za zapošljavanje mladih i stvaranje uslova za ostanak i rad u našoj zemlji.

Ministar rada Aleksandar Vulin kazao je da je u kompaniji Majkrosoft prosek godišta zaposlenih oko 29 godina.

"Njih ne treba ubeđivati da zaposle mlade, oni znaju zašto to rade i mi smo bas zato došli da vidimo šta su njihove ideje. Dogovorili smo se o konkretnim načinima kako da neke stvari prevaziđemo i da privredna situacija bude bolja, kako da se zaposle mladi koji mogu mnogo da daju doprinosu razvoju zemlje", poručio je on.

Vulin je naveo da je prošle godine u IT sektoru zaposleno 365 mladih stručnjaka, od tog broja je 90 žena, a moglo je da se zaposli i nekoliko puta više njih.

"Put je jasan, samo država mora da se organizuje i da odgovori zahtevima tržišta da vidimo koje su potrebe tržista i da kroz školovanje i edukaciju, usvajanje veština i znanja odgovorimo na potrebe tržišta", kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ove godine je za različite vidove edukacija NSZ opredelila 977 miliona dinara. Ministar Vanja Udovičić rekao je osnovi cilj rada Vlade Srbije bolja budućnost, a to se najviše odnosi na decu i mlade.

On je kazao da zabrinjava odlazak velikog broja mladih ljudi iz Srbije.

"To znači i poklanjanje velike svote novca drugim zemljama, jer zna se da ulaganje u mladog čoveka, odnosno njegovo školvanje, košta oko 300.000 dolara i kada povežete to sa time koliko je mladih otišlo u poslednjih 10 godina - dobijete cifru da je Srbija poklonila između devet i 12 milijardi dolara, što je velika cifra", naglasio je Udovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: