"Železara? Živi bili pa videli"

Na ocene stručnjaka da Železara neće moći da preživi tri meseca i da je stečaj najbolje rešenje, njen izvršni direktor odgovara rečenicom "živi bili pa videli".

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2015.

10:25

Default images
Foto: Tanjug

Izvršni direktor Železare Smederevo i predsednik Komisije za privatizaciju srpske čeličane Bojan Bojković rekao je za B92 da Železara može da izdrži samostalno još godinu ili godinu i po dana, ali da ne treba "gledati gde je njen kraj, već kako da postane profitablina".

"Proizvodnja teče sasvim normalno, čak pojačanim intenzitetom. Železara je do pre tri meseca proizvodila 55 do 60 hiljada tona na mesečnom nivou, a sada je oko 70, da bi do aprila trebalo da bude do 95 hiljada tona", reka je on za Radio B92.

Kako je naveo, proizvodnja od dva miliona tona o kojoj se često priča u srpskoj javnsoti jeste predviđena biznis planom, ali treba da se ispuni tek za dve godine.

"Početna cifra je figurirala između milion i po ili milion i 700 hiljada tona, što je cifra koju mi očekujemo kada nađemo partnera i novi menadžment", rekao je Bojković.

Komentarišući ocene stručnjaka, koji ne predviđaju svetlu budućnost smederevskoj čeličani, Bojković kaže:

"Na to bih odgovorio onom narodskom 'živi bili pa videli'. Siguran sam da Železara može duži period da samostalno funkcioniše, čak i do godinu i po dana. Železara Smederevo ima sve preduslove i ne treba gledati gde će njoj biti kraj, nego kako će ona biti profitabilna"

Ipak, on ističe da je tačno da u sadašnjoj situaciji i sa sadašnjim nivoom proizvodnje, Železara ne bi dočekala peti mesec.

"Neophodan nivo proizvodnje je tih devedesetak tona, tako Železara stvarno ne bi mogla da izdrži tri do četiri meseca, ali može da smanjuje proizvodnju kupovinom manje sirovina. Tako može da traje duže, ali problem je što se tako povećava gubitak i Železara bi tako jela samu sebe", rekao je Bojković.

Na pitanje kako kao izvršni direktor Železare komentariše reči premijera Aleksandra Vučića da "mi ne umemo da zaradimo i napravimo", Bojković kaže:

"Menadžent Železare je fokusiran na domaće banke i domaće izvore novca, a ono što menadžment sa strane može da donese jeste poverenje koje su oni stekli radeći sa tim bankama i finansijskim institucijama u svetu. Banke ne mogu da veruju firmi koja je u državnom vlasništvu, ali mogu menadžmentu sa kojim rade 20 ili 30 godina" .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: