Iz "Kablova" idu 692 radnika

U Jagodini će ovog meseca bez posla ostati 692 radnika iz Industrije kablova, koji radna mesta napuštaju po osnovu socijalnog programa.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.01.2015.

10:46

Default images

Ovo je izjavio predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma, najavljujući da bi u taj grad trebalo da dođu još četiri italijanske kompanije.

"Odlazak radnika 'Kablova' negativno će se odraziti i na budžet grada, jer 80 odsto poreza od zarada ide u budžet lokalne samouprave", rekao je Marković novinarima, podsećajući da je u Jagodini do 2004. bez posla ostalo 12.000 ljudi.

Prioritet nad prioritetima ovog grada je otvaranje novih radnih mesta, pre svega kroz dovođenje stranih inevstitora. Imamo uspeha sa Italijanima, ali je teško nadoknaditi izgubljena radna mesta do 2004.godine, objasnio je Marković.

Prema njegovim rečima, poslovi sa Italijanima daju rezultate i kada je u pitanju zapošljavanje mladih i izvoz.

U Jagodini rade tri firme iz Italije, koje ostvaruju dobre rezultate u izvozu. Prva otvorena, "Andrea Conežioni Srbija" zapošljava oko 600 radnika, sa tendecijom širenja u saradnji sa jednom nemačkom firmom, i među 10 je najvećih izvoznika u Ssumadiji i Pomoravlju, naveo je on.

Uz "Andreu Confežioni Srbija", "Aunde" i "Mobi turi", koje rade, za dva do tri meseca, gotovo sam siguran, biće potpisani ugovori sa još četiri kompanije iz Italije, koje će graditi fabrike u Jagodini, rekao je Marković.

Reč je kompanijama "Inalpi invernižini", koja u Jagodini namerava da otvori fabruku mleka u prahu, a investicija je oko 35 miliona evra, kompaniji "Pižeti" za proizvodnju garnitura za sedenje, kompaniji "Grecav" za proizvodnju traktora i mikro vozila i kompaniji "Piža qui" za proizvodnju smrznute podloge za picu i druge vrste proizvoda od testa,objasnio je Marković.

"Sa predstavnici ovih kompanija, koje je predvodi predsednica Odbora za turizam, kulturu i nauku u Parlamentu Italije Gabrijela Kaluči, razgovarali smo juče. Vodio sam ih i na krsnu slavu u moju kuću, a koliko su poslovi ozbiljnu, i uz slavsku trpezu smo razgovarali o njihovim investicijama u Srbiji", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, sledeće nedelje jedna manja političko privredna delegacija iz Jagodine ide u Torino na razgovore sa tamošnjim privrednicima, potencijalnim investitorima.

Sada je prilika da dovedemo što više stranih investitora, kada je Srbija politički stabilna, uvažena, predsedava OEBS-om, premijer Aleksandar Vučić je na Svetskom ekonomskom forumu u Davos, gde će se sastati sa brojnim svetskim i evropskim političarima i poslovnim ljudima, istakao je Marković.

Jagodina, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, ima više od 10.000 nezaposlenih. Uz gubitak radnih mesta, Jagodina je izgubila i brojna preduzeća, koja su zapošljavala od nekoliko stotina do nekoliko hiljada radnika.

Među njima su ona koja su bila poznata širom bivše Jugoslavije: "Jugoprevoz", "Palas", "MOrava", "Konfekcija", Agroindustrijski kombinat,"Budućnost", "Minel"...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: