Prognoze SB: Pad samo u Srbiji

Privreda Srbije će posle prošlogodišnjeg negativnog privrednog rasta od minus dva odsto, ove godine registrovati negativni rast od minus 0,5 odsto.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.01.2015.

10:38

Default images
Foto: Freeimages

To se navodi u najnovijem izveštaju Svetske banke za region jugoistočne Evrope, prema kojem će Srbija 2016. zabeležiti privredni rast od 1,5 odsto.

U zemljama našeg regiona Svetska banka ove godine očekuje privredni rast Hrvatske od 0,5 odsto u ovoj i 1,2 odsto u 2016. godini, za Crnu Goru predviđa privredni rast od 3,4 odsto, odnosno 2,9 odsto u narednoj godini, za Bosnu i Hercegovinu rast od 1,5 odsto u ovoj i 2,5 odsto u 2016. godini.

BDP Makedonije će, prema projekcijama banke, porasti 3,5 odsto u 2015. i 3,8 odsto u 2016. godini, a Albanije tri odsto u ovoj i četiri odsto u 2016. godini.

U regionu će ove godine spoljna tražnja ostati ključni pokretač privrednog rasta, dok će potrošačko i poslovno poverenje ostati slabo zbog očekivane političke neizvesnosti, hronično visoke stope nezaposlenosti, ali i dalje slabašnog bankarskog sistema pogođenog visokim obimom nenaplativih zajmova.

Nasleđeni problemi poput visokog fiskalnog deficita i javnog duga su, prema izveštaju Svetske banke, smanjili fiskalni prostor u jednom broju zemalja, naročito u regionu jugoistočne Evrope (Albaniji, Srbiji i Makedoniji), dok su dosadašnji napori tih zemalja za smanjenje javne potrošnje bili pre svega fokusirani na rezanje kapitalnih investicija, a ne na rešavanje strukturnih problema.

Prema izveštaju Svetske banke, privredni rast u regionu Evrope i Centralne Azije je prošle godine bio niži od očekivanog, odnosno 2,4 odsto, kao posledica slabašnog oporavka u evrozoni i stagnacije u Rusiji. Procene su da će se rast u ovom regionu oporaviti na tri odsto u 2015. godini, i na 3,8 odsto u periodu 2016/2017. godine.

Svetska banka, takođe, prognozira ubrzanje privrednog rasta za zemlje u razvoju, koji će biti podstaknut padom cena nafte. Prema procenama te međunarodne institucije, rast BDP-a zemalja u razvoju će ove godine dostići 4,8 odsto, što je porast sa prošlogodišnjih 4,4 odsto, dok će u narednoj godini porasti za 5,3 odsto.

Za svetskou privredu u celini banka prognozira rast od tri odsto u ovoj godini, od 3,3 posto u 2016. U 2017. bi on trebalo neznatno da uspori, na 3,2 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: