Pala odluka za PKB

Poljoprivredna korporacija Beograda (PKB) privatizovaće se kroz javno nadmetanje, odlučila je Skupština Grada Beograda koja je završila sednicu.

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2014.

16:45

Default images

Grad Beograd od nedavno je vlasnik 100 odsto akcija PKB-a za čiju je kupovinu, kako je rečeno na sednici, stiglo 12 pisama zainteresovanih.

Odbornik opozicione Demokratske stranke Danilo Bašić istakao je da je PKB najveći kombinat u Evropi i dodao da nema potrebe da se "brzopleto uđe" u njegovu privatizaciju.

"Nemojte da donesete odluku zbog koje ćete se kajati vi i vaša deca, jer kada prodajemo PKB, budući vlasnik raspolaže i vrednim zemljištem Kombinata koje se meri stotinama hektara na važnom koridoru, a koje može da dobije po jeftinoj ceni", rekao je Bašić.

Njegov stranački kolega Zoran Alimpić zatražio je da se predlog odluke o modelu privatizacije povuče i da odbornici razmisle da li PKB uopšte treba prodati.
Zamenik sekretara za privredu Marko đokić odgovorio je da PKB ima problem s likvidnošću i da funkcioniše jer ne izmiruje obaveze prema javnom sektoru.

Po njegovim rečima, PKB duguje 30 miliona dinara, a prodajom neće biti obuhaćeno zemljište koje se nalazi u blizini novog, "Pupinovog mosta". Odbornici su danas prihvatili i predlog Akcionog plana zapošljavanja, koji predviđa šest mera i 29 aktivnosti prvestveno za zapošljavanje mladih ljudi.

Cclan Gradskog veća Dragomir Petronijević je istakao da su u izradi tog plana učestvovali sindikati, Nacionalan služba za zapošljavanje i gradski Savet za zapošljavanje.

"Ovaj plan treba da pomogne da apliciramo za međunarodna sredstva, kako bismo zadržali mlade i pametne ljude i već smo dobili donaciju Norveške namenjenu mladim poljoprivrednicima", kazao je Petronijević.

Nezavisna odbornica Aleksandra Hristić je plan ocenila kao "spisak lepih želja" koji ne može da se sprovede u delo.

Skupština Grada je danas donela i izmenu odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga, kojom se nadležnima za socijalnu zaštitu u Gradskoj upravi dalo još šest meseci da izvrše reviziju spiskova.

"Radi se o izmeni roka koji je pomeren na 1. juli naredne godine, a radi se o 60.000 najugoroženijih Beograđana koji imaju pravo na subvencionisane cene", rekla je sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Jasmina Ivanović.

Odbornici su odlučili i da se nastavi dodela bebi-paketa novorođenoj deci u Beogradu. Ta akcija traje od 2011. godine, a pakete su do sada dobili roditelji 80.000 beba.

Prihvaćeni su i predlozi rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2014. godinu JKP Infostan kao i rešenja o davanju saglasnosti na programe poslovanja za 2015. godinu većeg broja javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Beograd.

Odbornici su na šest meseci imenovali Petra Andijaševića za vršioca dužnosti direktora JP Beogradska tvrđava, dok je Nikola Kovačević imenovan za vršioca dužnosti direktora JP "Gradsko stambeno Beograd".

Odlučeno je i da u narednih šest meseci vršilac dužnosti direktora JKP "Infostan" bude Veselin Marković. Prethodno su odbornici izglasali reblanas ovogodišnjeg gradskog budžeta i budžet za 2015. godinu kojim su predviđeni prihodi i rashodi u iznosu od 80,2 milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: