CG odlučila: Auto put do Srbije

Skupština Crne Gore potvrdila je projekat Vlade za izgradnju auto-puta od Bara do granice sa Srbijom, krupan poduhvat koji će povećati zaduženost zemlje.

Izvor: Beta

Utorak, 09.12.2014.

09:38

Default images

Skupština je u ponedeljak potvrdila plan Vlade da počne izgradnja prve deonice od 42 kilometra auto-puta, koja će se većinom graditi novcem kineske, državne "Eksim banke".

Protiv odluke Vlade da uđe u posao s kineskim kompanijama, vrednosti 810 miliona evra za prvu deonicu puta, bila je opozicija koja Vladi zamera što je investitora oslobodila poreza.

Opozicija ocenuje da je izgradnja auto-puta "visokorizičan projekat", da nije rentabilan i da će povećati dug države.

Vlada odbacuju te ocene i ističe da je dobro što će put povezati jug i sever zemlje, kaže da je ponuda kineske kompanije bila najpovoljnija i da je projekat ekonomski opravdan.

Očekuje se skori početak radova, dok kineski investitiri najavljuju završetak prve deonice za četiri godine.

Ukupna dužina budućeg auto-puta je 169 kilometara.

Država se za gradnju auto-puta zadužila kod kineske banke za 687 miliona evra, dok će ostatak od 120 miliona evra obezbediti Vlada.

Novac je pozajmljen na 20 godina s kamatnom stopom od dva odsto i počekom od šest godina.

Većina ekonomskih stručnjaka je, međutim, ukazala da je projekat skup i da je "bomba za fiskalni sistem države" koja je zbog auto-puta prinuđena da poveća zaduživenje.

Dug Crne Gore se poslednjih godina udvodstručio i iznosi 58 odsto BDP-a. Po nekim procenama, kreditiranje puta će povećati državni dug na oko 73 procenta BDP.

Svetske agencije za kreditni rejting "Mudis" i "Standard i Purs" su na odluku Crne Gore o izgradnji auto-puta reagovale smanjenjem njenog kreditnog rejtinga i ocenom o pogoršanju perspektive crnogorske privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: