"Evro iz Nemačke vrati se duplo"

Premijer Aleksandar Vučić poručio je investitorima da uvek mogu da računaju na podršku Vlade Srbije, a da on od njih očekuje nova zapošljvanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2014.

12:24

Default images

Premijer je nakon otvaranja nemačke fabrike Frezenijus medikal ker u Vršcu istakao da želi da napravi zdravu ekonomiju u Srbiji, u kojoj će važiti tržišni principi.

Vlada Srbije će u narednom periodu biti fokusirana na politiku rasta i otvaranje novih fabrika širom zemlje, rekao je premijer i najavio da će već 11. decembra zvanično biti otvorena i nova hala finske kompanije PKC u Smederevu. "To će biti još jedan veliki doprinos i time pokazujete kako polako, tačkasto ili tigrasto, kako god hoćete, uspevamo da pokrivamo sve veći deo naše zemlje značajnim investicijama i ulaganjima", poručio je Vučić.

On je ukazao da je Srbija preduzela teške reformske mere i da će se sada vlada koncentrisati na politiku rasta.

O poltici rasta će, kako je rekao, razgovarati sa svim evropskim zvaničnicima, kako bi nam pomogli i po pitanju energetske bezbednosti, kao i sa ruskim partnerima.

"Ali ono što je važno, mi želimo još veći priliv investicija iz EU, posebno investicija iz Nemačke jer se pokazalo da koliko god mi da pomognemo, to nam se dvostruko ili trostruko isplati", rekao je Vučić.

Premijer je kazao da treba još mnogo toga da se uradi, ali je izrazio uverenje da će do marta iduće godine biti doneti zakoni koji će popraviti poslovni ambijent zemlje. U tom smislu, pomenuo je Zakon o planiranju i izgradnji, o kojem parlament danas raspravlja, kao i drugi koji se odnose na katastar, takse...

Nemačka kompanija Frezenijus medikal ker Srbija, specijalizovana za proizvodnju potrošnog materijala za hemodijalizu, otvorila je novu fabriku u Vršcu.

U tu fabriku je Frezenijus preselio proizvodnju iz pogona koji je ranije koristio, zaposlio 429 novih radnika, pa ih sada ukupno ima 751.

Fabrika se prostire na 15.500 kvadratnih metara, a izgradnja novog pogona počela je septembra 2013. godine Plan je da Frezenijus iz Vršca izvozi svoje proizvode na evropsko tržište i da fabrika u narednim godinama zaposli 1.150 radnika.
Foto: Tanjug
Nova fabrika u Vršcu će biti izvozno orijentisana i osim što će opremom za dijalizu snabdevati pacijente u Srbiji, svoje proizvode će plasirati na evropsko tržište.

Otvaranjem nove fabrike izvoz će biti udvostručen i biće uvedeni i novi proizvodi, a kad fabrika bude radila punim kapacitetom proizvodiće arterijsko-venske sisteme za više od 150.000 pacijenata.
Foto: Tanjug
Fabrika je otvorena u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, generalnog direktora kompanije "Fresenius Medical Care Srbija" Rajka Hrvačevića, višeg potpredsednika sektora organizacije proizvodnje proizvoda za dijalizu na globalnom nivou kompanije Frezenijus medikal cer Petera Palmkvista, izvršnog potpredsednika za region severne i jugoistočne Evrope u oblasti uslužne proizvodnje i marketinga za Evropu, Srednji Istok, Afriku i Južnu Ameriku, kompanije, Normana Erharda.

Komapnija Frezenijus medical ker prisutna je u Srbiji već 30 godina, gde je u staroj fabrici proizvodila medicinska sredstva za lečenje terminalne bubrežne insufijencije.

Ta kompanija je u Srbiji u 2013. godini izvezla proizvode u vrednosti od skoro 37 miliona evra u zemlje EU i CEFTA, što predstavlja 66 odsto ukupnih prihoda kompanije prošle godine.
Foto: Tanjug
Osim proizvodnje medicinskih sredstava, od 2007. godine kompanija pruža i usluge dijalize pacijentima u Srbiji. Svi dijalizni centri kompanije FMC u Srbiji opremljeni su najsavremenijom tehnologijom, a u poslednje tri godine su visoko rangirani po kvalitetu dijaliznih tretmana u odnosu na druge dijalizne centre te nemačke kompanije u Evopi.

Frezenijus medical ker je najveći svetski proizvođač proizvoda i usluga za osobe koje su na dijalizi, a kroz mrežu od 3.349 klinika za dijalizu širom sveta ta kompanija omogućava dijalizu za više od 283.000 pacijenata.

Više o tome pogledajte u našem prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: