Putin tajkunima: Samo vratite pare

Predsednik Rusije Vladimir Putin, predložio je da se smanji pritisak na mali biznis i obećao punu amnestiju kapitalu koji se nalazi u of šor zonama.

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.12.2014.

13:01

Default images

Putin je pred Federalnom skupštinom izjavio da ruska privreda treba da izađe iz zone "nultog tempa rasta".

Kako je istakao, potrebno je da se nivo investicija do 2018. godine dovede na stopu od 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i predložio potpunu amnestiju ofšor kapitala ako se on vrati u Rusiju.

"To znači da ako čovek legalizuje svoja sredstva i imovinu u Rusiji, dobiće čvrste garancije da neće biti krivično gonjen, da ga neće ispitivati proreska služba niti drugi pravni organi", objasnio je Putin tokom godišnjeg obraćanja pred Federalnom skupštinom predlog o amnestiji ofšor kapitala.

Šef države je uveren da treba "trajno zatvoriti, okrenuti ofšor stranu u istoriji zemlje".

On je izrazio uverenje da su posle "izvesnih kiparskih događaja" (oduzimanja dela imovine ruskih ulagača u kiparskim bankama) "naši biznismeni shvatili da u inostranstvu niko ne štiti njihov interes i da je najbolja garancija - nacionalno zakonodavstvo. Čak i sa svim svojim problemima, mi ćemo nastaviti da rešavamo sve te probleme", rekao je predsednik.

Putin je ukazao na poboljšanje poslovne klime u Rusiji. Na saveznom nivou formiran je nov zakonski okvir i treba staviti akcenata na njegovu kvalitetnu primenu, preneo je Tas.

Predsednik je naglasio potrebu da ruska privreda izađe iz zona "nultog tempa rasta" na viši tempo razvoja. U vezi s tim on je postavio zadatak da se orijentiše na rast produktivnosti rada na pet odsto, a da se inflacija smanji ispod četiri odsto.

Šef države je takođe postavio zadatak da se nivo investicija do 2018. godine dovede na stopu od 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje.

"Imamo veliku količinu domaće štednje koja treba da bude usmerena u efikasne investicije. Do 2018. godine, uprkos spoljašnjim ograničenjim, godišnju stopu ulaganja treba dovesti na nivo od 25 odsto BDP-a", naglasio je predsednik.

Prema njegovim rečima, nivo investicija mora biti jednak iznosu štednje.

"Koliko smo sačuvali, toliko treba i da uložimo. Naša štednja treba da radi za nacionalnu ekonomiju, da ide na razvoj, a ne na promociju izvoza kapitala", kazao je Putin i dodao da je za to neophodno povećanje stabilnosti bankarskog sistema.

On je takođe predložio da se sprovede dokapitalizacija vodećih ruskih banaka iz sredstava Fonda nacionalnog blagostanja. Glavni cilj dokapitalizacije treba da bude kreditiranje realnog sektora ekonomije po povoljnoj kamatnoj stopi.

"Rusija će biti otvorena za svet i investicije"

Putin je u godišnjem obraćanju naciji da će Rusija "biti otvorena za svet, investicije i zajedničke projekte".

"To zavisi od nas samih. Ne treba očekivati da se posreći. Pred nama je složeno vreme, napeto", rekao je Putin u Kremlju, dodajući da treba "stvoriti nove tehnologije i produkciju, rezervu stabilnosti u finansijskoj sferi".

On je kazao da Rusija ima i kapital i naučnu bazu i talente, što je "najbolji odgovor za spoljašnja ograničenja i unutrašnje probleme". Kako je istakao Putin, Rusija treba u inostranstvu da kupuje samo "zaista unikatne produkte i tehnologiju" i da se orijentiše na domaće proizvođače. Posebno je istakao važnost zamene strane tehnologije domaćom.

On je za jak pad rublje okrivio špekulante i zatražio od centralne banke i vlade da "sprovedu oštre koordinisane mere", kako bi špekulanti prestali da igraju na plavajućem kursu rublje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: