Energomreža gradi dalekood u CG

Konzorcijum beogradske Energomontaže i sarajevskog Energoinvesta potpisali su ugovor sa CGES za izgradnju dela dalekovoda Lastva-Pljevlja.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.11.2014.

15:50

Default images

Investicija je vredna 29,33 miliona evra.

Reč je o najvećoj investiciji te vrste u jugoistočnoj Evropi, saopštio je taj konzorcijum.

Ugovor za izgradnju sekcije Cevo-Pljevlja, tog 400 kilovoltnog (KV) dalekovoda potpisan je u petak 28. novembra. Tenderska procedura je sprovedena po pravilima i procedurama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), iz čijeg se kredita finansira projekat.

Veličina posla privukla je renomirane kompanije iz celog sveta, pa su dokumentaciju otkupile 33 kompanije iz 20 različitih zemalja, a ponudu je predalo 11 ponudača.

U najoštrijoj svetskoj konkurenciji Energomontaža i Energoinvest ponudili su najbolje i ekonomski najpovoljnije rešenje, čime su još jednom dokazali da kompanije iz regiona, udruživanjem mogu da se bore, rame uz rame, sa najvećim svetskim igračima i da u toj konkurenciji trijumfuju, ističe se u saopštenju.

Predmet ugovora je projektovanje i izgradnja mešovitog voda naponskog nivoa 400 kV, ukupne dužine 115 kilometara, od čega je dužina dvostrukog dalekovoda 40 kilometra, a jednostrukog 75 kilometara, kao i rešavanje svih ukrštanja sa postojećim vodovima naponskog nivoa 110 kV i nižeg.

Trasa prolazi kroz izuzetno složen i zahtevan planinski teren, kroz nacionalni park Durmitor i kanjonom reke Tare, na oko 420 stubova.

Energomontaža a.d. Beograd, članica Kodar grupacije, je kompanija specijalizovana za projektovanje i izgradnju dalekovoda i trafo stanica svih naponskih nivoa, telekomunikacionih sistema u fiksnoj i mobilnoj telefoniji i proizvodnju čelicnih konstrukcija za potrebe energetskog i telekomunikacionog sektora.

Više od pola veka uspešno posluje u zemlji i inostranstvu i zapošljava više od 400 visokostrucnih kadrova i u vrhu je u svojoj oblasti u jugoistočnoj Evropi.

Energoinvest d.d. Sarajevo je vodeća inženjering kompanija u Bosni i Hercegovini, čije aktivnosti obuhvataju projektovanje i realizaciju kompleksnih objekata u zemlji i inostranstvu u oblastima elektroenergetike, hidrogradnje i građevinarstva, automatike, termoenergetskih i procesnih postrojenja i komunikacionih tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: