Najveća solarna elektrana u Srbiji

Ministar energetike Aleksandar Antić pustio je u Kladovu u rad najveću solarnu elektranu u Srbiji u koju je domaći investitor uložio tri miliona evra.

Izvor: Tanjug

Subota, 15.11.2014.

14:14

Default images

Antić je istakao da Kladovo posle najveće Hidroelektrane Đerdap danas dobija i najveću solarnu elektranu u Srbiji čime ta opština postaje veliki proizvođač električne energije.

"Ovo je veliki dan za Kladovo i investitora Solaris enerdži i za celu Srbiju i ukupan energetski sistem zemlje", rekao je Antić i najavio da će država i dalje podržavati ulaganje u obnovljive izvore energije.

On je podsetio da Srbija sada proizvodi 21 odsto struje iz obnovljivih izvora energije, a da ćemo do 2020. godine morati da dobijamo 27 odsto zelene energije od ukupne potrošnje struje. Ovakvi projekti su značajni za dostizanje tog cilja, rekao je ministar i dodao da su obnovljivi izvori energije budućnost i da će biti jedan od prioriteta resornog ministarstva i Vlade Srbije.

Solarna elekrana u selu Velesnica u opštini Kladovo smeštena je na 4, 5 hektara zemjišta, a ukupna površina solarnih panela je 13. 600 metara kvadratnih.

Ukupna snaga elektrane je dva megavata, a danas je pušten u rad drugi blok elektrane, dok investitori najavljuju da će graditi još dva bloka te elektrane u koju će uložiti dodatnih tri miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: